Pintea pune în aplicare ordinul lui Daddy:  Începe dotarea spitalelor cu aparatură pentru dozarea vitaminei D, deși este vorba despre o simplă analiză de sânge

Sorina Pintea a anunţat, luni, că Ministerul Sănătăţii va implementa un program naţional care va asigura vitamina D persoanelor care au carenţă. Mai mult, ea a precizat că va dota spitalele cu aparatura necesară pentru detectarea insuficienței de vitamina D.

Nu este foarte clar despre ce aparatură este vorba și cu ce urmează să doteze Ministerul Sănătății spitalele, având în vedere că dozarea vitaminei D se face printr-o simplă analiză de sânge. De asemenea, nu știm cât de important este faptul că statul va asigura, gratuit, tratamentul cu vitamina D, atâta vreme cât, în medie, 45 de pastile costă 15 lei și se administrează una pe zi. Poate ar fi fost mai eficient să rezolve, de exemplu, criza citostaticelor, imunoterapia sau terapia non-interferon pentru bolnavii de hepatita C.

„Da, au fost multe discuţii legate de proiectul de buget din acest an. Ministerul Sănătăţii a avut parte de o propunere prin care bugetul este majorat cu peste 65% la partea de investiţii şi programe naţionale. (…) Da, va fi implementat un astfel de proiect (n.r. – vitamina D)”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Pintea susţine că ministerul Sănătăţii va finanţa aparatura necesară în spitalele publice pentru a determina carenţa de vitamina D.

„Există posibilitatea ca aproape 65% din populaţia României să aibă nivel inadecvat de vitamina D. Fie deficit, fie insuficienţă. (…) Programul acesta naţional va finanţa atât investigaţia, cât şi medicaţia necesară”, a declarat Pintea.

Habar nu avem de unde a scos ministrul Sănătății acest procent – 65% – pentru că nu citează niciun studiu. Însă cifrele Sorinei Pintea, dacă ar fi reale, ar însemna că suntem aproape pe picior de egalitate cu India, unde studiile au stabilit că 70% din populație are deficit de vitamina D.

Totodată, în 2019, Ministerul Sănătăţii continuă şi alte proiecte.

„Continuăm programul de diabet juvenil prin implementarea a 3.500 de senzori prin monitorizarea glicemiei. (…) Vom începe cu copiii, după adulţii. Sunt aproximativ 41.000 de persoane care sunt cuprinse în acest program. Este vorba şi despre finanţarea testului panorama de femeile însărcinate”, a precizat Pintea.

Ministrul Sănătăţii spune că insuficienţa de vitamina D are mai multe efecte negative.

„Carenţele de vitamina D sunt cunoscute. La copii dau rahitism, la adulţi osteoporoză. Pot să dea şi anumite forme de cancer de prostată colon, boli autoimune”, a explicat Sorina Pintea.

Liviu Dragnea a declarat duminică seară, după discuţiile despre buget, că intenţionează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *