Pintea vrea să schimbe legea, după cazul Săpoca, astfel încât medicii să poată interna pacienții periculoși fără decizia instanței

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, la Brăila, că, în urma tragediei de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, va propune modificarea legii, asftel încât medicii specialiști să poată hotărî internarea pacienților periculoși fără a mai fi nevoie de o decizie judecătorească. Astfel, în opinia lui Pintea, ar putea fi urgentate procedurile, iar persoanele considerate periculoase ar ajunge mai ușor sub tratament.
De asemenea, ministrul vrea să acorde statutul de spital de psihiatrie de siguranță unității din Poiana Mare.

Totodată, ministrul Sorina Pintea a anunțat că va continua controalele la spitalele de psihiatrie din toată țara.

De asemenea, săptămâna viitoare, reprezentantul Guvernului se va întâlni cu mai mulți specialiști cu care va încerca să găsească soluții pentru îmbunătățirea activităților din psihiatrie, în corelație cu directivele europene în domeniu.

„Vor fi controale în toate spitalele de psihiatrie, nu doar în cele din subordinea Ministerului Sănătăţii, vor fi controale inclusiv în secţiile de psihiatrie. Săptămâna viitoare voi programa o întâlnire cu Comisia de psihiatrie şi cu reprezentanţii ONG-urilor, pentru a discuta ce putem face pe termen scurt şi pe termen lung. Astăzi am dat dispoziţie să se facă ordinul de control cu criterii, cu tematică şi, probabil, de luni vor începe controalele în spitale”, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Decizii de modificare a legislației în domeniul psihiatriei au venit după ce un bărbat internat la Spitalul din Săpoca, județul Buzău, a omorât cinci bolnavi și a rănit alți opt, în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, folosind un stativ pentru perfuzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *