Plahotniuc oferă postul de premier pro-europenilor. ACUM răspunde că nu face alianță cu „cei care sunt responsabili de capturarea statului”
Vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a anunțat că blocul ACUM refuză să dialogheze orice alianță cu „cei care sunt responsabili de capturarea statului”. Astfel, el a răspuns declarației vicepreședintelui PDM, Andrian Candu, care a propus funcția de prim-ministru în viitorul Guvern pentru reprezentanții blocului ACUM.
„Poziția noastră rămâne neschimbată. Noi am primit mandat de la cetățeni să eliberăm țara de oligarhi și corupție. Echipa blocului ACUM a propus un pachet de legi privind deoligarhizarea statului și invităm toți deputații responsabili să le voteze în primele ședințe ale Parlamentului. Nu ducem negocieri și dialog cu cei care sunt responsabili de capturarea statului”, a declarat Popșoi pentru Deschide.MD.
Joi, în cadrul briefingului de presă, vicepreședintele Partidului Democrat, Adrian Candu, a declarat că PDM vine cu o nouă invitație la negocieri adresată blocului ACUM și democrații sunt dispuși să ofere chiar și conducerea viitorului Guvern.
„O să vă spun un lucru pe care nu l-am făcut public până acum, pentru că am vrut să-l discutam mai întâi cu liderii Blocului „ACUM”, dacă acceptau propunerea noastră de dialog. PD este gata de discuții profunde privind viitorul tarii, este pregătit pentru a manifesta flexibilitate în negocieri și, dacă liderii Blocului „ACUM” ar fi venit la întâlnirea cu noi, ar fi aflat ca PD, chiar dacă este partidul care are mai multe mandate în Parlament, este gata să le ofere până și conducerea viitorului Guvern, să le ofere un rol considerabil în noul Executiv. Dacă cei de la Blocul „ACUM” sunt gata să-și asume actul guvernării, să implementeze inclusiv angajamentele pe care le-am făcut noi în fata cetățenilor, suntem gata să discutam foarte serios asta. Să vină și să discutăm”, a subliniat Candu.
Candu s-a referit și la acel pachet de modificări legislative ale blocului ACUM, menționând că ele nu pot fi puse pe agenda Parlamentului fără o conducere a Legislativului.
Copreședinta blocului ACUM Maia Sandu, a declarat la TVR Moldova că ”dreapta visează la democrație, la un stat de drept și la justiţie independentă. Dreapta nu consideră că Plahotniuc poate să se schimbe”, potrivit Maiei Sandu, preşedinta PAS, copreşedinta Blocului ACUM.
„Spunem nu oricărei alianţe cu Partidul Socialiştilor sau cu Partidul Democrat, nemaivorbind de Partidul Şor”, a reafirmat Maia Sandu.
„Ieri am venit cu un pachet de propuneri, pe care noi le adresăm tuturor deputaţilor care au fost aleşi în acest Parlament. Şi o să vedem câţi dintre ei sunt oameni care chiar vor să reprezinte interesul cetăţeanului”, a anunţat copreşedinta Blocului ACUM.
Setul de propuneri făcut public de Blocul ACUM presupune dezoligarhizarea statului, declararea stării excepţionale în sistemul judecătoresc, declararea oficială a Republicii Moldova ca fiind un stat capturat.
Potrivit sursei citate, Maia Sandu a comentat declaraţia secretarulului pentru ideologie al socialiştilor, Ion Ceban, potrivit căruia iniţiativele Blocului ACUM ar denota „populism şi incompetenţă, pentru că e nevoie de un parlament cu organele de lucru constituite şi de un guvern învestit”. Copreşedinta Blocului ACUM a punctat că nu este nevoie de guvern pentru a vota setul de propuneri.
„Nu e nevoie de Guvern pentru a adopta iniţiativele legislative pe care noi le propunem în contextul obiectivelor anunţate. Nu e nevoie de Guvern şi nu discutăm despre Guvern sub nicio formă. Pentru alegerea organelor de conducere în Parlament noi avem câteva soluţii tehnice pe care o să le discutăm odată ajunşi în sesiunile plenare ale Parlamentului”, a mai adăugat lidera PAS.
Preşedinta PAS a mai menţionat că pe 20–22 martie se va afla la Bruxelles unde o să discute cu factorii de decizie din UE, partenerii Republicii Moldova, despre „alegerile fraudate”, dar şi despre agenda Blocului ACUM, care, precizează politiciana, este şi agenda partenerilor externi.
Maia Sandu este de părere că alegerile anticipate sunt posibile în condiţiile în care „Partidul Democrat o să considere că nu este bine să-şi oficializeze mariajul cu Partidul Socialiştilor înainte de alegerile locale. Alegerile anticipate ar trebui să se realizeze în condiţii corecte în cadrul unui sistem electoral proporţional şi cu condiţia eliberării instituţiilor cheie de sub controlul oligarhilor”. Maia Sandu consideră că alegerile anticipate ar schimba raportul de forţe şi prin urmare, nu reprezintă o problemă în situaţia în care acestea ar fi libere şi corecte.
Republica Moldova se îndreaptă, cel mai probabil spre o coaliție dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, după refuzul Blocului electoral ACUM de a negocia cu cele două formațiuni, consideră analiștii politici. Acesta scenariu ar însemna însă, potrivit experților, o subminare și mai mare a parcursului european al Republicii Moldova.
După refuzul Blocului ACUM de a forma coaliții cu PDM și PSRM, scenariul alegerilor anticipate nu poate fi exclus în totalitate, dar, cel mai probabil, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor îl vor evita și vor crea o alianță formală sau neoficială, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Anatol Țăranu.
„După toate probabilitățile trebuie să ne așteptăm la o alianță de centru-stânga cu participarea socialiștilor și democraților. Această alianță ar putea fi și una informală, când nu va fi semnat un acord, dar va fi susținut, de exemplu, un guvern tehnocrat. O guvernare cu participarea socialiștilor ar însemna diminuarea intensității cursului european al Republicii Moldova”.
Comportamentul și declarațiile PSRM și PDM după alegeri demonstrează o sincronizare dintre cele două formațiuni, dar, se pare, o coaliție dintre acestea, sau anumite prevederi ale unui eventual acord nu convin Moscovei, consideră analistul politic Ion Tăbârță. În schimb, Moscovei îi convine starea de incertitudine din prezent, a opinat expertul.
„Vedem, că nimeni nu mai discută subiectul integrării europene. Mai degrabă se discută în aspecte de echilibristică geopolitică, de „pro-Moldova”. Totodată nu avem și o reimpulsionare a relațiilor Republicii Moldova cu UE. Acest standby îi convine Moscovei”.