„Planul B” al premierului Theresa May privind Brexitul, dezbătut în parlament pe 29 ianuarie

Andrea Leadsom, liderul Camerei Comunelor, a transmis parlamentarilor că Planul B privind Brexitul prezentat de premierul Theresa May va fi dezbătut pe 29 ianuarie, scrie The Guardian.

Ea a precizat că Theresa May va ţine un discurs în care va face public acest „Plan B” şi va depune o moţiune care va fi dezbătută pe 29 ianuarie. Această dezbatere va dura întreaga zi.

May a anunţat miercuri, după ce a supravieţuit unui vot de neîncredere, că Guvernul a propus o serie de întâlniri cu parlamentari de rang înalt şi a invitat liderii partidelor să acţioneze în vederea ieşirii din impas. Ea este obligată de parlament să prezinte o nouă soluţie până luni.

Nicola Sturgeon, liderul Partidului Naţional Scoţian şi Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist au afirmat că nu vor intra în negocieri cu premierul câtă vreme nu exclude posibilitatea ieşirii din UE fără un acord.

Nigel Evans, un parlamentar conservator care s-a întâlnit cu May joi dimineaţa, a declarat că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, fără îndoială.

“În primul rând, vom părăsi Uniunea Europeană. Premierul îi ascultă pe cei 17,4 milioane de oameni iar linia roşie cea mai importantă este că vom părăsi UE. Unii parlamentari trebuie să accepte asta”, a afirmat el, făcând aparent referire la Sturgeon care a precizat că nu va intra în discuţii cu May dacă nu va lua măcar în considerare organizarea unui nou referendum.

Caroline Lucas, parlamentar din partea Partidului Verde, a declarat după o întâlnire cu May că premierul consideră că încă poate modifica acordul.

“Ea crede că încă este posibil să modifice acordul suficient cât să obţină susţinerea celor 230 de parlamentari care au votat împotrivă. Rămân destul de sceptică în această privinţă”, a afirmat ea.

“De aceea trebuie să analizăm posibilitatea organizării unui nou referendum”, a adăugat Lucas.

Britanicii ar vota cu marjă de 12 puncte procentuale în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană la o eventuală nouă consultare populară, aceasta fiind cea mai clară diferenţă consemnată după referendumul din iunie 2016, relevă un sondaj YouGov realizat la 16 ianuarie, transmite Reuters.

Rezultatele sondajului au fost distribuite joi de campania People’s Vote, care militează pentru un nou referendum.

Potrivit sondajului, 56% dintre respondenţi au declarat că ar vota pentru rămânerea în UE, iar 44% că ar opta pentru retragerea din Uniune.

Acest scor nu îi ia în calcul pe indecişi şi pe cei care au declarat că nu ar vota.

„Avantajul taberei Remain, de 12 procente, este cel mai ridicat de până acum“, a comentat Peter Kellner, fost preşedinte al YouGov, citat de People’s Vote.

Per total, 48% ar vota pentru menţinerea în Uniune, 38% împotrivă, 6% nu ar vota şi 7% sunt indecişi.

Dintre simpatizanţii Partidului Laburist, 78% susţin organizarea unui nou referendum.

În sondajul YouGov au fost chestionaţi 1.070 de britanici de vârstă adultă.

La referendumul desfăşurat la 23 iunie 2016, 17,4 milioane de votanţi (51,9%) au optat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, iar 16,1 milioane (48,1%) pentru rămânerea ei în UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *