Planul lui Putin pentru Belarus

Președintele rus Vladimir Putin, care mai are 5 ani de mandat, caută modalități de a a rămâne la putere în continuare prin unirea Rusiei cu fosta republică sovietică Belarus, scrie Bloomberg. În felul acesta, liderul de la Kremlin poate compensa și pierderea Ucrainei din sfera de influență a Rusiei.

Președintele rus nu se poate retrage pur și simplu în 2024, deoarece nu este sigur de garanțiile de securitate personală pe care succesorul său le-ar putea oferi, motiv pentru care ”afacerea belarusă” pare deosebit de atractivă.

Pentru aceasta, Vladimir Putin s-ar putea folosi de un tratat-cadru privind uniunea statală Rusia-Belarus, semnat în 1997, de predecesorul său, Boris Elțîn, și președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko. Versiunea din 1999 a documentului unional descrie în esență o federație a două state cu o monedă unică, drapel și stemă comune, o piață comună și sistem judiciar unic.

”Federatia” va fi condusă de Consiliul de Stat Suprem, aflat în subordinea președinților celor două țări pe bază de rotatie, „cu excepția cazului în care cei doi convin altfel”.

Lukașenko, care a condus acest organism încă din anul 2000, în realitate nu a avut prea multă putere reală, deoarece tratatul nu a fost niciodată pus pe deplin în vigoare.

Bloomberg notează că până acum Lukașenko a urmărit doar să obțină avantaje economice din alianța mai strânsa cu Rusia, cum ar fi petrol și gaze ieftine, dar nu și pierderea suveranității, care va urma ca urmare a punerii în aplicare a tratatului unional. Pentru Rusia ar fi mai ieftin să-i dea lui Lukasenko ceea ce iși dorește, dar că acum uniunea a devenit atractivă personal pentru Putin.

Liderul de la Kremlin va putea să preia conducerea Consiliul de Stat Suprem, ale cărui puteri vor fi sporite în 2024, păstrându-și pe viață puterea politică în Rusia, fără a fi nevoit să schimbe Constituția. În plus, subliniază Bloomberg, unirea cu Belarusul poate compensa pierderea Ucrainei.

Rusia nu trebuie să amenințe cu întreruperea aprovizionării cu gaze, cu creșterea prețurilor la energie sau să insiste asupra unei prezențe militare sporite. Belarus pierde miliarde de dolari de pe urma reformei fiscal implementate de Moscova. Minskul, care cumpără fără taxe vamale petrol si gaze și exportă cea mai mare parte din acestea, percepând propriile taxe, va fi obligat să plătească mai mult pentru resursele energetice.

Lukașenko a cerut Rusiei să ramburseze Belarusului pierderile fie prin scăderea prețului petrolului, fie prin intermediul unui transfer de bani direct. Dar, în decembrie, mulți oficiali guvernamentali ruși, inclusiv prim-ministrul Dmitri Medvedev și ministrul Finanțelor Anton Siluanov, au legat orice compensație de o integrare mai profundă cu Rusia în temeiul tratatului din 1999.

Deși Lukașenko a avertizat public Rusia împotriva încercărilor de ”înghițire a Belarusului”, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că unirea dintre Rusia și Belarus nu este subiect de discuție.

Potrivit Bloomberg, Federația Rusă este atrasă de acest scenariu, însă, în timpul celor două întâlniri cu Lukașenko de la sfârșitul lunii decembrie, Putin nu a putut să-l convingă să accepte calea unificării. Majoritatea cetățenilor din Belarus susțin că țara trebuie să rămână independentă, dar un aliat de nădejde al Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *