PNL, PSD și UDMR și-au dat iarăși mâna ca să blocheze moțiunea AUR-USR

PNL, PSD și UDMR continuă demersul de blocare al moțiunii de cenzură. De această dată bătălia se dă la Curtea Constituțională. PNL, PSD și UDMR au reușit să impună, marți, în conducerea Parlamentului, un punct de vedere care contestă procedurile de depunere și citirea moțiunii de cenzură. Majoritatea PNL, PSD, UDMR încalcă din nou regulile și creează un nou precedent în cutuma parlamentară.

Curtea Constituțională urmează să dezbată în următoarele zile sesizarea făcută de Guvern pe moțiunea de cenzură. Pentru a bloca dezbaterea și votul moțiunii de cenzură, premierul Florin Cîțu a sesizat săptămâna trecută CCR pe motiv că există un conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern.

Judecătorii CCR au luat act de sesizarea Guvernului și au solicitat un punct de vedere până pe 15 septembrie ale ambelor părți implicate.

În acest context, la comisia de constituționalitate a Senatului a redactat marți un punct de vedere care a fost adoptat de către Biroul Permanent al Senatului care precizează că moțiunea de cenzură „a fost iniţiată şi depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale ale art.113 alin.(2) din Constituţia României şi, în consecinţă, solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, şi să admită sesizarea formulată de prim-ministrul României”.

Cu alte cuvinte, punctul de vedere pe care îl transmite Parlamentul este unul care îi dă dreptate Guvernului. Surse parlamentare au explicat pentru HotNews.ro că social-democrații au fost cei care i-au sfătuit și direcționat pe liberali să redacteze prin comisia de constituționalitate, punctul de vedere și să-l trimită apoi spre Biroul Permanent spre aprobare.

Președintele Senatului Anca Dragu a refuzat să semneze punctul de vedere redactat de către comisia de constituționaliate. Cu toate acestea, majoritatea PNL, PSD și UDMR din Biroul Permanent l-au adoptat și intenționează să-l trimită către Curtea Constituțională.

Mai mult de atât și conducerea Camerei Deputaților și-a însușit punctul de vedere al Senatului. În absența președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, în ședința Biroului Permanent majoritatea PNL, PSD și UDMR au votat punctul de vedere redactat de către comisia de constituționalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *