Poate liderul Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, să salveze Brexitul?

„Liderul Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, s-a declarat gata de guvernare, denunţând politica guvernului conservator”. Corbyn, a acuzat-o pe şefa guvernului Theresa May de „vandalism social” şi „incompetenţă în ceea ce priveşte Brexitu”‘ şi s-a declarat pregătit să preia conducerea Regatului Unit.

Ieri, Corbyn s-a plecat întâlnit, la Bruxelles, cu Michel Barnier, şeful negociatorilor UE pe tema Brexitului, căruia i-a spus că Marea Britanie nu va trebui să rişte să părăsească Uniunea Europeană fără un acord comercial. Demersul său, independent de cele ale Theresei May, survine după ce, la conferinţa sa din această săptămână, Partidul Laburist a acceptat eventualitatea unui nou referendum pe tema Brexitului. Corbyn l-a luat cu el și pe Keir Starmer, ministrul cabinetului din umbră pe tema Brexitului.

Înainte de întâlnirea de la Bruxelles, Corbyn a declarat că „au rămas doar câteva săptămâni pentru negocieri și este clar că tratativele dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană pe tema Brexitului au ajuns într-un stadiu periculos. Timpul trece, iar companiile îşi pierd răbdarea dată fiind lipsa de claritate a guvernului. Ieşirea din Europa fără un acord riscă să devină un dezastru naţional. Din acest motiv mă întâlnesc astăzi cu oficialii UE, pe care îi voi ruga să facă tot ce pot ca să evite lipsa unui acord, ceea ce ar afecta locurile de muncă şi nivelul de trai atât în Regatul Unit, cât şi în ţările Uniunii Europene”.

Premierul a declarat în repetate rânduri că Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru un scenariu din care acordul ar lipsi. Altfel, UE va putea să ne silească să acceptăm orice acord doreşte.
Corbyn doreşte cu fermitate ca, după Brexit, Marea Britanie să rămână în uniunea vamală europeană, chiar dacă asta ar împiedica Marea Britanie să încheie acorduri comerciale cu alte ţări din lume, iar la conferinţa Partidului Laburist, delegaţii au votat o nouă politică, potrivit căreia partidul ar putea susţine un al doilea referendum în cazul în care dna May refuză să organizeze alegeri generale. Barnier s-a întâlnit anterior şi cu alţi politicieni britanici proeuropeni, care l-ar fi rugat să nu accepte planurile premierului cu privire la Brexit.

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat că lucrează pentru încheierea unui acord privind o ieşire ordonată a Marii Britanii din blocul comunitar şi a unui parteneriat viitor cu Londra care să respecte suveranitatea ţării insulare, transmite Reuters.

”Lucrăm pentru un Brexit ordonat şi pentru un nou parteneriat ce respectă suveranitatea Regatului Unit, dar şi principiile fondatoare ale Uniunii Europene, cum sunt integritatea pieţei unice”, a spus Michel Barnier după o întrevedere cu preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), Luca Jahier.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles privind viitoarele relaţii, iar unii parlamentari britanici susţin ideea organizării unui nou referendum de tipul celui desfăşurat în iunie 2016, când o majoritate a electoratului britanic s-a pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Mai mulţi oficiali UE susţin că un acord cu Londra încheiat în decembrie acest an sau chiar în luna ianuarie 2019 ar lăsa aproximativ suficient timp pentru a fi ratificat de parlamentele britanic şi din statele UE.

Scenariul cel mai improbabil, dar pe care unii diplomaţi europeni îl iau în calcul, este ca Marea Britanie să ceară prelungirea tratativelor cu UE după 29 martie 2019, data ieşirii efective a ţării din UE. Eventuala prelungire a negocierilor ar trebui convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre ale UE.

Dar „The Guardian” se întreabă dacă „poate Corbyn să salveze Brexitul sau Marea Britanie?”. „Laburiştii ne vor ruina pe toţi”, se teme cotidianul britanic „Daily Express”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *