Poliția a ars bărcile căutătorilor de aur clandestini din Amazon, atrași de zvonuri privind descoperirea unor zăcăminte VIDEO

Autorităţile braziliene au ars aproape 70 de ambarcaţiuni în cadrul unei operaţiuni de luptă împotriva căutătorilor de aur clandestini. Aceștia au fost atraşi în urma unor zvonuri legate de zăcăminte de aur pe un important afluent al Amazonului, au anunţat duminică guvernul şi organizaţia ecologistă Greenpeace.

69 de bărci au fost distruse sâmbătă, a anunțat ministrul Justiţiei, Anderson Torres, care a publicat și imagini cu ambarcaţiunile în flăcări pe malurile râului Madeira.„Domnule ministru, felicitări pentru această operaţiune”, a scris pe Twitter preşedintele țării, Jair Bolsonaro.

Cel puţin 300 de bărci de dragaj s-au aliniat una lângă alta la Madeira, săptămâna trecută, în urma unor zvonuri ca s-ar fi descoperit zăcăminte de aur. Iar atunci când imaginile cu această goană după aur s-au răspândit, autorităţile au pregătit o operaţiune pentru a opri apariţia de mine ilegale, scrie Agerpres, preluând AFP.

Sâmbătă, numeroase bărci s-au dispersat în alte zone din apropiere, a precizat Greenpeace Brazilia, care a publicat de asemenea fotografii cu ambarcaţiuni de dragaj în flăcări.

„Această operaţiune arată că Brazilia are capacitatea de a face faţă activităţilor ilegale şi de a asigura protecţia râurilor noastre, a pădurilor noastre tropicale şi a popoarelor noastre tradiţionale. Este nevoie doar de voinţă politică”, a transmis Greenpeace.

Exploatări ilegale în pădurea amazoniană

Exploatarea ilegală de aur este des întâlnită în Regiunea Amazoniană, însă această cursă după metale preţioase, la circa 100 de kilometri de oraşul Manaus, a atras o atenţie specială, a precizat Greenpeace săptămâna trecută.

Greenpeace a cerut autorităţilor să dea dovadă de maximă celeritate pentru a opri ceea ce organizaţia consideră a fi o crimă asupra mediului.

Un raport al Universităţii Federale Minas Gerais, în colaborare cu Ministerul Public brazilian, a arătat în iulie că numai 34% din cele 174 de tone de aur exploatate în Brazilia între 2019 şi 2020 au avut o origine legală dovedită.

Ecologiştii acuză guvernul lui Jair Bolsonaro că duce politici anti-ecologiste şi slăbeşte protecţia mediului.

De când Bolsonaro a ajuns la putere în ianuarie 2019, defrişările în Pădurea Amazoniană s-au înmulţit semnificativ, în principal din cauza exploatării miniere ilegale şi a creşterii vitelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *