Poliția britanică în căutarea celor care au perturbat cu drone aeroportul Gatwick

Prezenţa unor drone în apropierea aeroportului londonez Gatwick, a cărui activitate a fost din acest motiv suspendată, este un act deliberat menit să întrerupă traficul aerian pe acest aeroport, a anunţat joi poliţia britanică, excluzând totodată ipoteza teroristă, relatează dpa.

Mii de pasageri sunt afectaţi după ce începând de miercuri seara la ora 21:00 GMT zborurile de pe acest aeroport au fost suspendate în urma semnalării prezenţei a două drone în apropierea pistei. Aeroportul a fost redeschis în cursul dimineţii de joi pentru numai aproximativ 45 de minute, întrucât dronele au reapărut.

Poliţia face investigaţii în zonă pentru a încerca să afle cine dirijează de la distanţă aceste drone, care şi la zece ore după ce au fost semnalate prima dată continuă să zboare aproape de aeroport. Au fost desfăşuraţi inclusiv lunetişti şi un elicopter survolează zona.

„Imediat cum ne apropiem de operatorul unei drone, aceasta dispare (…) Sunt ferm convins că este un act deliberat pentru a întrerupe activitatea aeroportului Gatwick“, a declarat un responsabil al poliţiei din comitatul Sussex, Justin Burtenshaw.

Folosirea unor drone în apropierea aeroportului este pedepsită în Marea Britanie cu până la cinci ani de închisoare.

Circa 760 de zboruri cu aproximativ 110.000 de pasageri sunt programate să decoleze sau să aterizeze joi pe aeroportul Gatwick. Mai multe zboruri au fos redirecţionate către alte aeroporturi, inclusiv către cele din Paris şi Amsterdam.

Zeci de români sunt blocaţi pe cel de-al doilea cel mai mare aeroport din Marea Britanie. Oamenii ar fi trebuit să urce cu mai bine de 4 ore în urmă la bordul unui avion WizzAir cu destinaţia Bucureşti, dar aeroportul a fost închis după ce mai multe drone au fost observate în apropiere de o pistă.

Nu doar românii sunt în această situaţie, deoarece alte zeci de zboruri au rămas la sol ori au fost redirecţionate spre alte aeroporturi din Regat, inclusiv în Manchester, Liverpool sau Birmingham, dar şi către aeroporturile din Amsterdam şi Paris.

Zorurile au fost suspendate după ora 21:00 GMT 23.00 ora României, când au fost văzute două drone care au zburat peste aerodrom, informează BBC.

Reprezentanţii aeroportului Gatwick au prezentat scuze pasagerilor şi, împreună cu companiile aeriene au căutat cazare pentru cei afectaţi. De asemenea, au pus la dispoziţie mijloace de transport pentru a se deplasa de la celelalte aeroporturi către Gatwick.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *