UPDATE Poliţia bulgară bâjbâie. Bărbatul cu cetățenie română reținut în cazul asasinării jurnalistei Viktoria Marinova a fost eliberat

 Oficiali din Poliţia Română au declarat pentru News.ro că luni, în jurul orei 19.30, la Ruse, în zona în care a fost ucisă jurnalista a fost identificat un cetăţean român care nu a putut justifica motivul pentru care se afla la acea oră în acel loc, motiv pentru care a fost considerat suspect şi dus la secţia de poliţie pentru verificări.

Oficialii din IGPR spun că au discutat telefonic cu omologii din Bulgaria, care au afirmat că cetăţeanul român a fost dus la secţie pentru verificări în cadrul acestui dosar. El a fost eliberat, nefiind stabilită vreo legătură cu crima.

În acelaşi context, autorităţile bulgare au anunţat că au reţinut o persoană suspectă, care nu este cetăţean român.

Poliția bulgară a verificat un ucrainean cu un pașaport românesc pentru o posibilă implicare în uciderea jurnalistei bulgare Viktoria Marinova la Ruse.

Anunţul cu privire la reţinerea şi interogarea cetăţeanului ucrainean cu paşaport românesc a fost făcut de directorul Direcției regionale din Ministerul de Interne din orașul dunărean, comisarul șef Teodor Atanasov, citat de agenția BTA. Atanasov a precizat că activitățile operaționale și de căutare vor continua.

Bărbatul reținut și urmează să fie eliberat pentru că nu există probe împotriva lui. El a fost reținut după ce a fost găsit în apropierea locului unde a fost asasinată jurnalista.

Anterior, presa bulgară a relatat despre arestarea unui cetăţean moldovean cu paşaport românesc.

Procurorul-șef Sotir Țațarov a detașat trei procurori la Ruse pentru a se ocupa de anchetarea asasinării jurnalistei. La fața locului s-a deplasat și ministrul de Interne. Presa bulgară scrie că ar mai fi reținut și un cetățean bulgar din Ruse în cadrul acestei anchete.

MAE: Autoritățile bulgare nu au notificat ambasada României la Sofia

MAE, despre informaţiile conform cărora un român ar fi suspect în cazul uciderii jurnalistei bulgare Victoria Marinova: Până la acest moment autorităţile bulgare nu au notificat ambasada, nu există nici cerere de asistenţă consulară

MAE precizează, cu privire la informaţiile conform cărora un român ar fi suspect în cazul uciderii jurnalistei bulgare Victoria Marinova, că până la acest moment autorităţile bulgare nu au notificat Ambasada României la Sofia şi că nu există nici o cerere de asistenţă consulară cu privire la un astfel de caz.

„Ambasada României în Republica Bulgaria are în atenţie cazul semnalat şi a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la identitatea şi cetăţenia persoanei în cauză. Până la acest moment, misiunea diplomatică nu a fost notificată de către autorităţile locale cu privire la reţinerea/arestarea unui cetăţean român sub astfel de acuzaţii şi nici nu a primit solicitări de asistenţă consulară cu privire la un astfel de caz”, anunţă MAE.

Viktoria Marinova, o jurnalistă a postului TVN, a fost găsită moartă sâmbătă, într-un parc din oraşul Ruse, la malul Dunării. Cadavrul ei prezenta urme de viol şi strangulare.

Cazul a provocat o stare de şoc în ţara vecină şi a stârnit reacţii de indignare în Uniunea Europeană.

Bulgaria este încă în doliu după uciderea brutală a jurnalistei Viktoria Marinova, în timp ce autorităţile, confruntate cu acuzaţii de corupţie, sunt sub presiune pentru elucidarea acestei crime care a provocat reacţii de indignare în Europa, relatează AFP.

Sute de persoane, multe dintre ele în lacrimi, s-au adunat luni seara şi au aprins lumânări în jurul unui portret al fostei jurnaliste expus în centrul Ruse, oraşul de pe malul Dunării în care a fost găsit trupul ei neînsufleţit. Viktoria Marinova a fost ucisă sâmbătă, cadavrul ei prezentând urme de viol şi strangulare.

„Era mereu zâmbitoare. Nu cred că a fost ameninţată“, spune Venelin Rumenov, un tânăr de 27 de ani, potrivit AFP.

Prezentatoare la TVN, un post local din Ruse, Viktoria Marinova anima o emisiune dedicată problemelor sociale.

La 30 septembrie, ea a difuzat un interviu cu doi jurnalişti angajaţi într-o investigaţie despre fraude cu fonduri europene implicând politicieni şi oameni de afaceri.

„Toate pistele sunt examinate de către anchetatori“, dă asigurări procurorul general din Ruse Sotir Ţaţarov.

În opinia unei femei care o cunoştea personal pe victimă, această crimă „nu are nicio legătură cu ultima ei emisiune“. „Este foarte probabil fapta unui răufăcător“, este de părerea ea.

Comisia Europeană a anunţat luni că va sesiza OLAF, oficiul european antifraudă, în cazul investigaţiilor de escrocherie cu fonduri europene din Bulgaria evocate în emisiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *