Poliţia turcă caută rămșițele jurnalistului saudit dispărut într-o pădure de lângă Istanbul . Trupul lui Jamal Khashoggi ar fi fost dizolvat în acid

Poliţia turcă verifică o pădure de la periferia oraşului Istanbul şi un oraş situat lângă Marea Marmara pentru a găsi rămăşiţele jurnalistului disident din Arabia Saudită, care a dispărut acum două săptămâni după ce a intrat în consulatul saudit, au declarat oficialii turci, potrivvit Reuters.

Anchetatorii au recuperat, de asemenea, „multe probe” în urma percheziţiilor de la consulatul saudit şi reşedinţa consulului, au declarat oficiali de rang înalt pentru Reuters şi le vor analiza pentru urmărirea ADN-ului jurnalistului Jamal Khashoggi.

Autorităţile au lărgit aria căutărilor după urmărirea traseelor ​​şi a locurilor unde s-au oprit maşinile care au părăsit consulatul saudit şi reşedinţa consulului pe 2 octombrie, ziua în care Khashoggi a fost văzut pentru ultima dată, au declarat înalţii oficiali.
Criminalii lui Khashoggi ar fi putut să arunce rămăşiţele acestuia în Pădurea Belgrad, adiacentă Istanbulului, şi într-o zonă rurală din apropierea oraşului Yalova, aflată la 90 de kilometri sud de Istanbul, au spus oficialii.

„Investigaţiile au condus la suspiciunea că rămăşiţele sale ar putea fi găsite în oraşul Yalova şi în pădurea Belgrad, poliţia a căutat în aceste zone”, a spus unul dintre oficiali. O „fermă sau vilă” ar fi putut fi folosită pentru aruncarea rămăşiţelor, a adăugat acesta.

Anchetatorii turci au percheziţionat joi pentru a doua oară consulatul Arabiei Saudite, unde Khashoggi, rezident american şi cronicar la Washington Post, care a fost un puternic critic al lui Prince Mohammed bin Salman, a dispărut. De asemenea, aceştia au verificat reşedinţa consulului.

Multe probe au fost luate de la consulat şi de la reşedinţă, a spus oficialul, inclusiv solul şi apa. Toate probele vor fi luate pentru a analiza urmele de ADN ale jurnalistului.

Trupul jurnalistului dispărut ar fi fost dizolvat în acid

Trupul jurnalistului dispărut Jamal Khashoggi ar fi fost dizolvat în acid, susține SkyNews, care citează o „sursă bine plasată” din anchetă. Potrivit publicației britanice, aceasta este una dintre ipotezele pe care merg anchetatorii care se ocupă de caz.

Informația a fost obținută de corespondenta SkyNews în Istanbul Alex Crawford care a aflat că acidul folosit ar fi fost unul foarte puternic, cu acțiune rapidă.
Jurnalistul Jamal Khashoggi, care a dispărut, pe 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, și despre care se presupune că a fost asasinat, ar fi fost ucis în 7 minute, a declarat un înalt oficial turc, potrivit Al Jazeera și Middle East Eye. Oficialul ar fi ascultat înregistrările audio făcute de smartwatch-ul pe care Khashoggi îl purta și pe care l-ar fi pornit chiar înainte să fie ucis.

Khashoggi ar fi fost dus cu forța din biroul Consulului General într-un alt birou din apropiere, unde a fost legat de masă. Oficialul turc spune că pe înregistrare se aud țipetele disperate ale jurnalistului. După ce trupul său ar fi fost tranșat, o dubă neagră ar fi intrat în consulat pentru a lua rămășițele.

„Nu a existat nicio tentativă de a-l interoga. Au venit special să îl ucidă”, a declarat oficialul turc.

Potrivit Hurriyet, pe înregistrare se aude și vocea consulului saudit Mohammad Utaybi, care le spune asasinilor să îl ucidă pe jurnalist în altă parte „sau altfel voi avea eu probleme”. În replică, asasinii îi spun acestuia să tacă din gură „dacă vrea să trăiască atunci când se va întoarce în Arabia”. Khashoggi ar fi fost apoi injectat cu o substanță necunoscută.

Salah Muhammad al-Tubaigy, șeful echipei de legiști de la serviciul de informații saudit, s-a numărat printre cei 15 cetățeni saudiți care au aterizat la Ankara în toiul nopții, cu un avion privat, aducând cu ei un fierăstrău, și care au plecat în aceeași zi.

Oficialul turc susține că Tubaigy a început să tranșeze corpul jurnalistului, după ce l-a injectat cu o substanță, în timp ce Khashoggi era conștient încă. Potrivit Hurriyet, Khashoggi a fost decapitat, iar Tubaigy i-ar fi tăiat și degetele.

Pe înregistrare s-ar auzi cum Tubaigy le recomandă celorlalți asasini să asculte muzică. „De fiecare dată când fac treaba asta îmi place să ascult muzică. Ar trebui să faceți și voi la fel”, ar fi spus acesta.

O versiune audio de 3 minute a înregistrării ar fi ajuns în posesia ziarului Sabah, însă jurnaliștii nu au publicat-o încă.

O sursă a declarat pentru New York Times că Tubaigy a sosit în Turcia cu un fierăstrău. Tubaigy este și președintele Organizației saudite de patologie și medicină legală, precum și membru al Asociației Saudite pentru patologie.

În 2014, ziarul Asharaq al-Awsat, din Londra, i-a luat un interviu lui Tubaigy, în care acesta vorbea despre o „clinică mobilă” parțial concepută de el, cu ajutorul căreia medicii legiști pot efectua autopsii în doar 7 minute pentru a determina cauzele unei morți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *