Politicienii au idei trăznite! Un deputat USR propune IERTAREA celor depistați BĂUȚI LA VOLAN! (DOCUMENT)

Şoferii depistaţi sub influenţa alcoolului şi-ar putea păstra dreptul de a conduce, dacă vor fi de acord să îşi monteze pe maşină un dispozitiv care în viitor să depisteze dacă se mai urcă băuţi la volan. Mai exact, respectivul aparat ar urma să nu îi lase să pornească motorul autoturismului dacă se află sub influenţa alcoolului, se arată într-un proiect de modificare legislativă care ar urma să modifice OUG nr 195/2002.

Iniţiatorul este deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, alături de alți 27 de parlamentari, susţin că deşi în România mor, anual, zeci de oameni în accidente rutiere produse din cauza alcoolului, „Codul Rutier este mai permisiv” în acest domeniu.

În loc de suspendarea carnetului, un aparat montat pe volan!

„Ţara noastră mai are de îmbunătăţit legislaţia pentru a creşte siguranţa rutieră şi a reduce numărul accidentelor provocate din cauza consumului de alcool la volan”, îşi motivează iniţiatorii propunerea. Ei susțin că un şofer prins băut la volan va putea primi ca sancţiune, în anumite situaţii, restricţionarea dreptului de a conduce. Mai exact, aceştia ar putea fi lăsaţi în continuare să urce la volan, dar numai dacă îşi montează pe maşină un dispozitiv denumit în proiect „Alcool-Stop”. Acesta este definit ca un „dispozitiv care se montează la sistemul de demarare al motorului autovehiculului şi permite pornirea motorului autovehiculului doar în cazul în care nu se semnalează prezenţa alcoolului în aerul alveloar (amestec de gaze existent în alveolele pulmonare – n.red) expirat de către conducătorul de vehicul”.

Practic, ca să demareze, şoferul va fi obligat ca înainte să sufle în „Alcool-Stop”, o fiolă electronică care este cuplată la sistemul electric al autoturismului.

Aceştia propun ca şoferii depistaţi cu o anumită alcoolemie la volan să poată fi sancţionati cu restricţionarea dreptul de a conduce timp de 6 luni ca pedeapsă alternativă la ridicarea carnetului. Adică o jumătate de an conduc după ce suflă în fiolă în loc să nu se mai urce deloc la volan timp de trei luni. Decizia aplicării uneia dintre cele două sancţiuni va fi luată de către agentul constatator. În plus, un şofer care se va afla în perioada de restricţionare şi care nu va respecta obligaţia de a dota maşina cu sistemul Alcool-Stop sau care şi-a montat sistemul, dar totuşi s-a urcat băut la volan, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă.

 

VEZI AICI PROIECTUL:

https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b530&an_cls=2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *