Politico: Giuliani a fost plătit de o firmă de consultanță pentru scrisoarea trimisă lui Iohannis

Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump a fost plătit de o firmă de consultanță la nivel mondial atunci când a trimis scrisoarea președintelui României, potrivit politico.eu.

Giulini a declarat celor de la Politico că această scrisoare „s-a bazat pe un raport pe care l-a analizat“ al fostului director FBI Louis Freeh, și care conduce o firmă de consultanță la nivel mondial, Freeh Group International Solutions. „Ei îmi plătesc onorariul“, a spus Giuliani despre Freeh Group.

Rudy Giuliani nu a spus cu cât a fost plătit sau dacă Freeh Group i-a plătit serviciile pentru un client. El i-a redirecționat pe jurnaliștii politico.eu către Freeh Group, care nu a răspuns la întrebări, deși s-au făcut mai multe solicitări.

William Jeffress Jr, avocat partner la firma de avocatură Baker Botts a declarat pentru Politico.eu că ”e surprinzător” faptul că Giuliani nu a dezvăluit în scrisoarea sa că a trimis-o în numele unui client.

„Este foarte neobişnuit, fiind puţin spus, pentru un avocat american să îi scrie preşedintelui unei alte ţări şi să-i ofere sfaturi cu privire la eforturile anticorupţie ale statului respectiv, şi să facă acest lucru fără a identifica clientul sau clienţii în numele cărora se pronunţă este pur şi simplu uimitor”, a scris William Jefferess pentru Politico.

„Singura concluzie pe care o pot susţine este că cine l-a plătit să facă asta consideră că acesta (Giuliani n.r.) are influenţă pentru că, şi doar pentru că, el este avocatul preşedintelui”, a compeltat el.

Scrisoarea lui Giuliani a atras atenția oficialilor din România și din SUA.  „Dacă Rudy Giuliani dorește să fie avocatul lui Trump și purtătorul de cuvânt al lui Trump, el nu ar trebui să facă publice poziții de acest gen în numele altor clienți plătiți”, a declarat senatorul american Chris Murphy, un democrat care și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, scrie POLITICO.

Murphy a spus că scrisoarea lui Giuliani „subminează“ eforturile lui și ale defunctului senator republican John McCain de a atrage atenția asupra corupției din România.

Ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, a declarat că scrisoarea este parte a „unui lobby inițiat de oameni interesați de apărarea personalităților care au probleme cu sistemul de justiție“.
Ambasadorul, care este și fost șef al serviciului român de informații, a fost imediat chemat de Ministerul de Externe al României, care l-a mustrat pentru că a susținut o poziție neautorizată de guvern, notează publicația.

„Afacerea“ din România se adăugă altor criticilor față de Giuliani, acuzat că ar face lobby pentru clienți străini, în timp ce acționează simultan ca avocat personal al Trump. Potrivit Washington Post, el a reprezentat clienți din Brazilia și Columbia și un grup de rezistență iranian.

Scrisoarea lui Giuliani a luat o altă turnură și a reflectat comentariile pe care Freeh le-a făcut săptămâna trecută în revista Forbes.

Freeh a prezentat un plan în cinci puncte pentru a aborda „criza statului de drept” în România. Forbes a menționat că Freeh „îl consiliază pe un inculpat român care se află sub ancheta DNA.

Anul trecut, Business Review, o revistă în limba engleză din România, a scris că Freeh îl reprezintă  pe Puiu Popoviciu, un mogul român care a fost condamnat la închisoare într-un caz de fraudă imobiliară.

O reacţie a venit şi din partea Departamentului de Stat. „România a făcut progrese considerabile în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi aplicarea eficientă a legii (…) Încurajăm România să meargă în continuare pe acest drum”, se arată într-un răspuns al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, pentru The Guardian.

Cotidianul notează că, în acest fel, Departamentul de Stat se distanţează de scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani autorităţilor din România.

Un oficial al Departamentului de Stat a spus pentru Politico.eu că implicarea lui Giuliani și Freeh, care nu sunt oficiali guvernamentali americani, a intrigat. „De ce sunt brusc interesați de procesele de justiție din România?, a întrebat oficialul.

„România se apropie de nivelul de criză în ceea ce privește statul de drept și legitimitatea instituțiilor“, a spus diplomatul american . „Pozițiile lui Giuliani și Freeh sunt diametral opuse față de pozițiile de bază ale guvernului SUA“.

Louis Freeh este avocatul lui Alexander Adamescu, pe numele căruia instanţa supremă a emis, pe 26 mai 2016, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Este vorba de un dosar în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

La începutul lunii martie a acestui an, Alexander Adamescu a fost ridicat de poliţia londoneză după ce o instanţă a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare. Documentele respective, emise în aparenţă de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, erau menite să arate condiţiile improprii din închisorile româneşti pentru a evita astfel extrădarea. Documentul nu a fost însă asumat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Instanţa britanică ar fi sesizat Serviciul de procuratură al Coroanei din Londra, care ar fi deschis un dosar de cercetare pe numele acestuia pentru folosirea unor documente false în instanţă.

Adamescu a pornit o intensă campanie de lobby în presă internaţională împotriva DNA, susţinând numeroase conferinţe de presă. De altfel, în iunie 2016 când a fost arestat prima oară la Londra, afaceristul ţinea o astfel de conferinţă.

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în data de 2 august 2017, la şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul Ferma Băneasa. Întrucât nu s-a prezentat la Poliţie şi nici nu a fost găsit de anchetatori pentru executarea pedepsei, Popoviciu a fost dat în urmărire internaţională.

Puiu Popoviciu a fost reţinut la Londra în 14 august, anul trecut, după ce s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliţia londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către poliţiştii români, după ce aceştia îl localizaseră pe omul de afaceri. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brăţară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secţia de poliţie din Londra.

În 17 august 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au trimis autorităţilor judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu, ceea ce înseamnă că acestea au fost sesizate şi vor decide în consecinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *