Polițiștii din China, trimiși în număr mare pe străzi pentru a descuraja populația să protesteze față de măsurile anti Covid

În China polițiștii au ieșit în număr mare pe străzi pentru a descuraja populația să-și mai arate nemulțumirea față de măsurile anti Covid. Pentru moment, revoltele s-au mai potolit.
Pentru prima dată în ultimele decenii, chinezii au sfidat autoritățile și au ieșit pe străzi, în marile orașe. Spun că nu mai suportă măsurile luate în cadrul așa-numitei politici „Zero Covid”.
Și-au strigat furia inclusiv față de cenzură și controlul tot mai puternice ale Partidului Comunist. Protestele au avut efect și pe burse, unde acțiunile globale ale Chinei au scăzut semnificativ.
Zeci de mașini de poliție și autobuze pline cu ofițeri au fost parcate de-a lungul unei străzi principale. Oamenii legii au intensificat măsurile de securitate pentru a preveni protestele populației. În ultimele zile, chinezii s-au revoltat în masă față de măsurile draconice anti-Covid luate de autorități. Oamenii s-au adunat în cel puțin 11 orașe, în ciuda amenințării cu represiuni din partea guvernului.

Un jurnalist britanic de la BBC a fost bătut de poliție și încătușat când transmitea de la proteste. Potrivit oficialilor chinezi, jurnalistul nu s-ar fi legitimat. Și, oricum, a fost arestat … „pentru binele său”, pentru că risca să se infecteze cu Covid din mulțime.
Un jurnalist britanic de la BBC a fost bătut de poliție și încătușat când transmitea de la proteste. Potrivit oficialilor chinezi, jurnalistul nu s-ar fi legitimat. Și, oricum, a fost arestat … „pentru binele său”, pentru că risca să se infecteze cu Covid din mulțime.
Demonstrațiile de aploare din ultimele zile sunt o provocare fără precedent pentru președintele Xi Jinping. Dar, până acum, guvernul chinez nu a avut o reacție oficială în legătură cu cele întâmplate.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA: „Casa Albă susține dreptul la proteste pașnice. Urmărim îndeaproape ce se întâmplă acolo, așa cum v-ați fi așteptat. China este un jucător economic important și această țară încă se luptă cu COVID, dar este evident că (pandemia) a avut un impact asupra economiei”.

Un foc a … „aprins” protestele din ultimele zile din China. Catalizatorul a fost incendiul mortal, de acum câteva zile, într-un apartament dintr-un bloc turn de locuințe, din Urumqi, un oraș cu 4 milioane de locuitori. În lockdown – și speculându-se că n-au putut ieși din case din cauza ușilor blocate – 10 oameni și-au pierdut viața.

De luni de zile, milioane de chinezi trăiesc în condiții de lockdown strict. În orașul unde s-a produs incendiul mortal oamenii nu aveau voie să iasă din case, indiferent de motiv, de aproape 100 de zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *