Polițiștii Fac Apel La Iohannis: Vor Muri Mulți Oameni!

Grupul Polițiștilor Rutieri din România a transmis, astăzi, o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis în care îl roagă pe acesta să nu promulge legea de modificare a Codului Rutier, întrucât aceasta ar duce la un număr ridicat de accidente. Polițiștii rutieri reclamă faptul că modificările care vizează presemnalizarea aparatelor radar va creste alarmant numărul accidentelor având în vedere că se dă liber la viteză excesivă. Aceste modificări ar pune în pericol viața cetățenilor, atrag atenția polițiștii.

„Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă prin care atenționăm ca numărul accidentelor rutiere, având cauză viteza excesivă, va crește alarmant după intrarea în vigoare a acestei legi (vor muri peste 2.000 de oameni in anul 2019). Domnule președinte, vă rugăm să nu promulgați această lege sau să atacați acest pariu cu viața cetățenilor la Curtea Constitutională, întrucat considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituției, art. 22, alin. (1) ‘Dreptul la viață, precum și dreptul la integritatea fizică și psihică ale persoanei sunt garantate!'”, se arată in documentul Grupului Politiștilor Rutieri, care spun că odată intrate în vigoare aceste modificări ar transforma polițiștii rutieri în simple bibelouri.

„În situația în care administratorul drumului public nu montează indicatoare de presemnalizare a radarelor, va fi un semnal pentru ‘teribiliști’ de a calca pedala de accelerație la maxim, iar Poliția Rutieră se va afla în imposibilitatea de a proteja viața și integritatea corporală a cetățenilor, cum este prevazut la art. 22 din Constituție”, mai spun polițiștii.

Polițiștii rutieri critică și prevederea legislativă potrivit căreia dispozitivele destinate măsurării vitezei să se instaleze exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisuri și însemne distinctive ale Poliției Rutiere vine în contradicție cu prevederile altor legi, exemplificând cu un articol din Legea 218/2002, potrivit căruia „în realizarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, polițistul este investit cu exercițiul autorității publice și are următoarele drepturi și obligații principale: (…) să poarte asupra sa armamentul și muniția necesare, indiferent dacă este în uniformă sau echipat civil, și să folosească, pentru îndeplinirea misiunilor, autovehicule din dotare, cu sau fără însemnele distinctive ale Poliției”. Polițiștii spun că practic presemnalizarea este un semnal de alarmă pentru cei care încalcă regulile de circulație, astfel că e inutil să anunți în prealabil un eventual control.

„Nu este normal sa presemnalizezi o actiune de control, care are caracter inopinat, iar dupa aceea sa creezi premisele unor piste de curse pentru conducatorii auto care au un comportament disimulat in prezenta Politiei si disconsiderant in absenta acesteia”, mai spun politistii.

Ministerul Afacerilor Interne nu a dat un aviz pozitiv acestui act normativ, însă Camera Deputaților a adoptat la începutul lunii modificările aduse la Codul Rutier. Conform modificărilor, prezența mașinilor de poliție cu radar trebuie presemnalizată prin panouri cu 500 – 2.000 de metri înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *