Polițiștii polonezi cer salarii mai mari și dreptul la pensionare anticipată, în stradă

Peste 20.000 de polițiști, pompieri, polițiști de frontieră și gardieni din închisori au protestat, marți, la Varșovia pentru a denunța condițiile de muncă „scandaloase” și pentru a solicita majorări de salarii și pensionări anticipate. Acesta este cel mai mare protest din istoria poliției poloneze.

Protestul a venit la doar două săptămâni după ce mii de membri ai sindicatelor au mărșăluit pe străzile capitalei, cerând, de asemenea, creșterea salariilor, pe măsură ce economia este în plină expansiune, companiile încearcă să găsească muncitori, iar guvernul cheltuiește miliarde pe programe sociale.

Unul dintre organizatorii protestului, liderul sindicatului NSZZ al polițiștilor din regiunea Olsztyn (nord-est), Slawomir Koniuszy, a declarat că se cere „fie o mărire a salariilor, fie o modificare a regimului de pensionare”.

Unii dintre favoriții epocii comuniste, polițiștii s-au confruntat în ultimii ani cu o degradare a situației lor. În 2013 au pierdut dreptul de pensionare după 25 de ani de serviciu înainte de atingerea vârstei de 55 de ani. Una dintre principalele revendicări este abolirea acestui prag de 55 de ani.

Aceștia acuză și faptul că pensiile mici – un manifestant a spus că el câștigă în jur de 2.500 de zloți (600 euro) net pe lună – creează dificultăți în recrutarea de noi polițiști.

„7.000 de posturi sunt vacante în prezent în poliție” și „majorarea salariilor este unica modalitate de a îmbunătăți situație”, crede Koniuszy.

Manifestanții s-au reunit inițial în fața castelului regal din Varșovia, în uniforme, fluierând și purtând un sicriu echipat cu girofar pe care scria „poliția”. Ulterior s-au adunat în fața palatului prezidențial și se vor deplasa spre biroul premierului.

Polițiștii polonezi, care nu au dreptul să facă grevă, au folosit în ultimele luni o formă originală de protest, renunțând să mai dea amenzi pentru infracțiunile minore, preferând „avertismentele”. Potrivit sindicatului, veniturile din amenzi au scăzut cu mai multe milioane de zloți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *