Polonia după alegerile locale: Conservatorii au pierdut teren în marile oraşe, dar au avansat la nivel regional

Partidul conservator aflat la putere în Polonia a obţinut o victorie în alegerile locale de duminică, în majoritatea regiunilor, însă opoziţia va deţine puetrea în mai multe oraşe mari, inclusiv la Varşovia, potrivit rezultatelor oficiale, relatează AFP.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, dreapta, la putere) al lui Jaroslaw Kaczynski a obţinut o victorie în nouă dintre cele 16 adunări regionale – cu o majoritate absolută în şase dintre ele, majoritatea situate în estul ţării – în acest scrutin considerat un test înaintea alegerilor europene, la sfârşitul lui mai, şi alegerilor legislative, peste un an.

Este vorba despre un rezultat important al PiS la nivel regional, în contextul în care, după ultimul scrutin, în urmă cu patru ani, formaţiunea conservatoare deţinea controlul într-o singură adunare regională.

Coaliţia Civică, alcătuită din două partide liberale aflate în opoziţie – Platforma Civică şi Nowoczesna – au obţinut o victorie în şapte adunări regionale – iar majoritatea absolută doar într-una. Pentru a guverna, ea este nevoită să se alieze fie cu Partidul Ţărănesc (PSL), aliatul său natural, fie cu Partidul Social-Democrat (SLD) ori cu alte formaţiuni independente.

Şansele PiS de a încheia alianţe în trei regiuni în care nu a obţinut majoritatea absolută păreau reduse.

Conservatorii au învins la nivel regional, însă au suferit o înfrângere usturătoare în marea majoritate a oraşelor mari.

La Varşovia, Rafal Trzaskowski (PO), în vârstă de 46 de ani, un fost eurodeputat şi ministru, a fost ales din primul tur, cu 56,67% din voturile exprimate – un scor dublu faţă de rivalul său din PiS, adjunctul ministrului Justiţiei, Patryk Jaki, în vârstă de 33 de ani (28,53%).Opoziţia a mai obţinut victorii din primul tur la primăriile altor mai multe oraşe mari, inclusiv la Lodz, Poznan, Lublin şi Wroclaw.

La Gdansk şi Cracovia însă, primarul urmează să fie ales în urma turului doi, la 4 noiembrie.Alegerile de duminică au fost marcate de o participare-record la acest tip de scrutin – de 54,76%, faţă de 47,40% în 2014.

Partidul conservator a avut de câştigat de pe urma generoasei sale politici sociale, permisă de economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *