Polonia este îngrijorată de reticenţa Germaniei privind un sprijin estonian pentru Ucraina

Premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a declarat marţi îngrijorat de reacţia Berlinului la concentrarea de forţe militare ruse în apropierea frontierei Rusiei cu Ucraina, după ce au apărut informaţii că Germania blochează un eventual sprijin estonian pentru Kiev, transmite Reuters.

”Observ cu îngrijorare situaţia din Ucraina şi reacţiile vecinilor noştri din Germania în faţa ameninţării din partea Rusiei”, a scris Mateusz Morawiecki într-o postare pe Facebook.

”O mare dezamăgire este, printre alte lucruri, ezitarea Germaniei în a-şi da consimţământul pentru furnizarea de arme din Estonia către un stat care se pregăteşte să se apere împotriva unui agresor”, a adăugat el.

Publicaţia americană The Wall Street Journal a relatat vineri că Berlinul este reticent în a emite autorizaţii pentru exportul de arme de origine germană către Ucraina, care se pregăteşte pentru o potenţială invazie rusă.

La rândul său, ministrul apărării leton Artis Pabriks, citat de cotidianul german Bild, a declarat că politica Berlinului privind armele pentru Ucraina este ”o mare greşeală”.

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că în ultimii ani ţara sa nu a sprijinit exportul de arme.

Polonia i-a cerut constant Berlinului să adopte o poziţie mai dură faţă de Rusia, în special cu privire la gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia în Germania.

Unele ţări central şi est-europene consideră că acest proiect energetic îi va oferi preşedintelui rus Vladimir Putin o pârghie pentru a exercita o influenţă exagerată asupra Europei Centrale şi Occidentale.

Morawiecki a mai spus că ”scenariul negru” despre care Polonia a avertizat devine acum realitate, iar construirea gazoductului Nord Stream 2 şi ”şantajul gazului” la care recurge Rusia îi oferă lui Putin ”instrumentele pentru a teroriza alte ţări europene”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *