Polonia: Noi proteste împotriva interzicerii avortului în mai multe oraşe

Sute de persoane au protestat joi la Varşovia ca urmare a intrării în vigoare a unei decizii controversate care interzice practic avortul în Polonia, în pofida restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19, transmite AFP.

Manifestaţii de protest au avut loc şi în alte oraşe pentru a doua zi consecutiv după publicarea miercuri a hotărârii Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.

Este interzisă, astfel, orice întrerupere voluntară a sarcinii, cu excepţia cazurilor de viol sau incest sau atunci când viaţa mamei este în pericol.

„Ne-am strâns aici pentru că acest stat consideră că ne poate lua libertatea“, s-a adresat mulţimii din capitala Poloniei Marta Lempart, una din vocile principale ale mişcării „Grevei femeilor“, care a organizat protestele.

Mulţi protestatari afişau pancarte pe care se putea citi „Ne-am săturat“ sau Aceasta înseamnă război“ şi purtau măşti împodobite cu un fulger roşu, simbolul activiştilor pro-avort.

Câţiva manifestanţi au vărsat vopsea roşie în faţa clădirii Curţii Constituţionale. Poliţia a arestat mai multe persoane care au încercat să intre în clădire, printre acestea aflându-se şi activista Klementyna Suchanow, membră a „Grevei femeilor“, conform unui anunţ făcut pe Twitter de organizaţie.

În octombrie, Curtea Constituţională a interzis întreruperea voluntară a sarcinii în cazul unor malformaţii grave ale fătului, hotărând că acest tip de avort este ‘incompatibil’ cu Constituţia. Anunţul a fost urmat de proteste masive în întreaga ţară care au determinat guvernul să suspende publicarea hotărârii.

Polonia, ţară predominant catolică, are una dintre cele mai restrictive legislaţii din Europa în privinţa avortului.

La ora actuală, în Polonia se înregistrează mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an, potrivit datelor oficiale.

Organizaţiile feministe estimează că, anual, aproximativ 200.000 de avorturi sunt făcute ilegal sau în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *