Polonia nu va ceda în fața presiunilor Uniunii Europene și își va menține controversatele reforme din sistemul judiciar
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului naționalist aflat la putere și conducătorul de facto al țării, a afirmat luni că Polonia nu va ceda în fața presiunilor Uniunii Europene și își va menține controversatele reforme din sistemul judiciar.
Aceste reforme, criticate de Bruxelles dar și de organizațiile de apărare a drepturilor omului, sunt „cruciale” pentru a stopa corupția și pentru a pune capăt perioadei comuniste, a pledat Kaczynski, liderul partidului conservator Lege și Justiție (PiS), într-un interviu pentru săptămânalul pro-guvernamental Sieci.
Guvernul polonez este vizat de o procedură inedită declanșată de executivul european pentru un ansamblu de reforme care, potrivit Bruxellesului, amenință de manieră „sistemică” statul de drept în Polonia, oferind guvernului controlul asupra justiției.
Constituția poloneză „nu reglementează circumstanțele în virtutea cărora mandatul unui președinte al Curții Supreme poate fi întrerupt”, a contraargumentat Kaczynski. „Este un mandat de șase ani, dar dacă o persoană iese la pensie în această perioada, ea nu poate fi în același timp pensionar și judecător”, a adăugat el.
Declarațiile lui Kaczynski intervin la mai puțin de o săptămână după intrarea în vigoare a celei mai recente reforme, care reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani.
Această reformă afectează 27 de magistrați ai Curții Supreme, respectiv mai mult de o treime din total. Șefa celei mai înalte instanțe, Malgorzata Gersdorf, ea însăși în vârstă de 65 de ani, a calificat măsura drept o „epurare” și a refuzat să renunțe la funcție, invocând dreptul constituțional de a rămâne pe post până la finalizarea mandatului său de 6 ani, în 2020.