Polonia sfidează UE. Ce riscă Varșovia?

În pofida procedurii de infringement declanșată de Bruxelles, Varşovia nu cedează în privinţa controversatei reformei judiciare care aduce atingere statului de drept . În Polonia intră în vigoare, astăzi, o lege privind noul mod de funcționare al Curții Supreme, un atac asupra separării puterilor în stat care a declanșat o procedură de infrigement lansată de Bruxelles la Curtea Europeană de Justiție .

Această lege permite pensionarea din oficiu a peste o treime din judecătorii Curţii (27 din 72) ale căror vârste depăşesc 65 de ani.

Vârsta de pensionare a judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de guvernul conservator -populist de la Varșovia cu scopul declarat de a îndepărta magistraţii care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului.

Întrucât majoritatea judecătorilor consideră că țara se confruntă cu un derapaj al statului de drept, cu atacuri asupra libertăților publice și asupra mass-media, refuză să plece. Mai ales că succesorii lor vor fi numiți în baza unor reguli diferite față de cei care rămân în funcție. În loc să fie aleși de către colegii lor, aceștia vor fi numiți de către Consiliul Național Judiciar, care este controlat de guvern.

Tot astăzi, preşedintele Andrzej Duda ar urma să-i comunice şefei Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf, ea însăşi având vârsta de pensionare, data la care ar urma să plece din post, conform declaraţiei făcute luni de o colaboratoare apropiată a şefului statului polonez, jurista Anna Surowka-Pasek.

Malgorzata Gersdorf ar urma să fie înlocuită provizoriu de către un judecător de la Curtea Supremă ales de şeful statului, în aşteptarea alegerii succesorului acesteia.

Gersdorf refuză să se retragă, invocând un pasaj din Constituţie, care stabileşte durata mandatului său la şase ani, ceea ce ar situa plecarea sa la orizontul anului 2020.

Conservatorii aflaţi la putere au pretextat că reforma Curţii Supreme face parte dintr-un efort indispensabil pentru a sparge o castă de judecători pe care ei o consideră coruptă şi descendentă din predecesorii săi comunişti.

Opoziția acuză puterea că vrea să controleze Justiția

Pentru opoziţia centristă, în schimb, partidul la putere, Lege şi Justiţie (PiS), caută să preia controlul asupra aparatului judiciar pentru a-şi asigura un control complet asupra statului.

Opoziția și societatea civilă îi acuză pe conservatori că încalcă unul din principiile fundamentale ale democraţiei, cel al separării puterilor, şi că vrea să favorizeze alegerea responsabililor-cheie ai aparatului judiciar dintre magistraţii care le sunt fideli.

Procedură de infringement lansată de CE

Poziţia Comisiei Europene se apropie de cea a opoziţiei poloneze, notează AFP. „Lipsa de progress“ în discuţiile cu guvernul conservator polonez a determinat executivul european – garant al tratatelor – să lanseze această procedură de infringement cu „maximă urgenţă“, a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas. „În acelaşi timp, Comisia este pregătită să continue dialogul privind statul de drept cu Polonia, care rămâne calea preferată de Comisie pentru a rezolva ameninţarea sistemică asupra statului de drept în Polonia“, a subliniat totodată Schinas.

Comisia Europeană a trimis luni o „scrisoare de notificare“ autorităţilor poloneze la care Polonia are termen o lună pentru a răspunde, prima etapă a unei proceduri care poate duce în final până la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) şi la eventuale sancţiuni financiare.

Bruxelles-ului îi rămâne o singură opțiune care este deja prevăzută de Consiliul European și care nu necesită un vot unanim: tăierea fondurilor europene. Polonia primește 7 miliarde de euro pe an de la Bruxelles. Executivul european spune că Varșovia nu poate doar să profite de avantajele Uniunii și să facă rabat de la practicile democratice pentru că Uniunea Europeană nu este o „autoservire“, ci o comunitate care se bazează pe valori și, din această perspectivă, te plasezi în interiorul sau în afara comunității europene.

Manifestație de susținere a judecătorilor

O importantă manifestaţie de susţinere a judecătorilor este prevăzută marţi seara în faţa Curţii Supreme, în timp ce miercuri dimineaţa, pe 4 iulie, data la care judecătorii „pensionaţi“ ar trebui să nu se mai prezinte la post – magistraţii și-au propus , dimpotrivă, să intre în Curtea Supremă în procesiune, îmbrăcaţi în togile lor, înconjurând-o pe şefa Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *