Pompeo nu a reușit să obţină sprijin internaţional pentru politica lui Trump faţă de Iran

Tensiuni în creştere între SUA şi Iran. Bombardierele B-52 şi avioanele F-15 au început zboruri de descurajare în Golf, într-un demers de a spori presiunea asupra Teheranului şi de a împiedica orice atac al acestuia asupra intereselor americane. Teheranul, la rândul său, şi-a suspendat oficial unele angajamente din acordul nuclear încheiat în 2015, iar liderul religios suprem iranian lansează o ameninţare voalată că Iranul ar putea produce uraniu îmbogăţit pentru înarmare, chiar dacă dă asigurări că „nimeni nu doreşte război”.

În contextul acestor tensiuni, Departamentul de Stat al SUA a dispus evacuarea personalului diplomatic neesenţial din Irak, relatează Politico, iar Germania şi Olanda îşi suspendă exerciţiile de instruire militară din Irak din cauza ameninţărilor de securitate din regiune. Deutsche Welle constată că Statele Unite nu reuşesc să obţină sprijin internaţional pentru politica lor faţă de Iran, în întâlnirile avute în ultimele zile, secretarul de stat Mike Pompeo nu a reuşit să convingă nici Uniunea Europeană şi nici Rusia să susţină strategia americană.

„Un conflict cu Iranul nu va fi asemănător cu războiul din Irak, ci va fi mai rău” avertizează Washington Post, în timp ce Financial Times atrage atenţia că „în Orientul Mijlociu, o regiune înţesată de situaţii explozibile şi tensionată printr-o polarizare cu forţă de dinamită, gata oricând să sară în aer, sunt prea mulţi cei care se joacă cu chibriturile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *