Pompierii dau vina pe autorități pentru numărul mare de victime în incendiile catastrofale de lângă Atena

Incendiile din Grecia, soldate cu moartea a 88 de persoane, au fost provocate de neglijenţă, după ce, cel mai probabil, un locuitor din zonă a vrut să dea foc unor crengi, dar în două puncte este vorba şi despre foc pus deliberat, conform unui raport al Departamntului de pompieri, citat de ekathimerini.com.

Investigația pompierilor în Daou Pendeli, unde a început incendiul, arată că cel mai probabil a început din cauza unei singure persoane, un localnic, care a aprins un foc pentru a arde lemne şi crengi. Conform unei surse, autorităţile cunosc identitatea persoanei.

De asemenea, aceeaşi sursă a afirmat că suspectul a încercat să ascundă dovezile şi a acoperit zona pe care a ars-o, cu pietre, folosind apoi cantităţi mari de apă pentru a înlătura rămăşiţele de lemn şi crengi.

Totuşi, investigaţia a arătat că două incendii separate care au început luni noaptea pe o stradă rurală ar fi fost cauzate de un piroman. Martorii ar fi declarat că au văzut un individ care ar fi declanşat cele două incendii.

Pompierii critică desfăşurarea operaţiunilor de salvare

Pompierii greci au criticat desfăşurarea operaţiunilor de salvare în timpul incendiilor. Dimitris Stathopoulos, liderul Federaţiei Pompierilor, susţine că autorităţile nu au fost pregătite pentru incendii şi nici măcar nu şi-au cerut scuze, scrie The Guardian.

„Chiar dacă guvernul spune că nu au existat greşeli operaţionale majore, ce nu spune este că au existat mii de greşeli mici. Toate aceste greşeli au creat una mare şi de aceea avem un număr mare de decese”, a declarat Stathopoulos.

El a adăugat că pompierii au recomandat evacuarea zonei, dar că nimeni nu i-a ascultat. Mai mult, serviciul meteorologic nu a prezis vântul puternic de 124 km/h. De aceea, multe aeronave ale pompierilor nu au putut decola.

„Nu au putut decola pe un asemenea vânt. Dacă serviciul meteorologic ar fi emis o avertizare, avioanele s-ar fi putut deplasa la un aeroport diferit. Astfel, resursele noastre au fost irosite”, a afirmat Stathopoulos.

El a recunoscut că micşorarea bugetului a redus cu 30% capacitatea de acţiune a pompierilor. „Aproximativ 15% dintre cele 1.750 de camionete nu circulă pentru că au probleme tehnice şi sunt vechi. Alte 15% au nevoie de piese pe care nu ni le permitem. Ca pompieri depunem un jurământ să protejăm oamenii şi proprietăţile lor. Ştim când să recomandăm ca zonele să fie evacuate, dar pentru un motiv sau altul, recomandările noastre nu au fost auzite. Este o tragedie imensă pentru ţara noastră şi ne sunt datorate scuze”, a declarat Stathopoulos.

Nikos Toskas, ministrul grec pentru Protecţia Cetăţenilor, a respins criticile la adresa modului în care au gestionat autorităţile incendiile de lângă Atena. „Nu s-au făcut greşeli în modul în care s-a acţionat”, a declarat Toskas, citat de Kathimerini. „Am redirecţionat imediat toate forţele de pompieri spre zona afectată. Focul nu putea fi controlat”.

Toskas a recunoscut că şeful pompierilor a cerut evacuarea zonei. Guvernul a anunţat însă, la momentul respectiv, că timpul nu permite evacuarea.
„Guvernele din Grecia au o tradiţie în a da vina pe piromani, terorişti şi chiar agenţi străini. Cu asemenea afirmaţii incendiare … oficialii încearcă să evite să recunoască faptul că nu au fost pregătiţi şi că nu au implementat legile şi regulile de siguranţă necesare”, a declarat fostul ministru de Finanţe, Yanis Varoufakis.

Tragedia unui salvator

Un pompier și-a pierdut bebelușul în incendiile din Mati, iar soția este în stare critică. Copilul și mama s-au refugiat în marea din apropierea satului Mati, unde au fost găsiți de echipele de salvare. Femeia a fost salvată, însă pentru bebeluș nu s-a mai putut face nimic. Potrivit autorităților, bebelușul este prima victimă a incendiilor care au mai făcut 88 de morți, scrie Talking Greece.

Pompierul a fost mobilizat la slujbă, în Atena, fiind nevoit să-și lase în urmă soția și fiul. Cei doi s-au refugiat în mare, unde au fost descoperiți de echipajele de salvare. Femeia a fost transportată la spital, în stare critică, însă bebelușul era deja decedat în momentul în care salvatorii i-au descoperit.

“Nepotul meu avea doar 6 luni. Nici măcar nu am apucat să-l botezăm”, a povestit bunica victimei la o televiziune locală. “A murit în brațele mamei sale. Au fost găsiți în mare după cinci ore”.

Femeia, în vârstă de 67 de ani, a mai povestit că și-a pierdut alți patru membri ai familiei în incendiile devastatoare din Grecia.

Premierul și-a asumat răspunderea

Vineri, prim-ministrul Alexis Tsipras şi-a asumat răspunderea politică pentru tragedie dar nu a satisfăcut cererile pentru demisia lui Niko Toskas, ministrul pentru protecţia civililor și a altor oficiali. Doi adjuncţi ai primarului din Marathon, zona care a fost cel mai dur lovită de incendii, şi-au dat demisia, după ce au declarat că nu îi lasă conştiinţa să rămână în posturile lor.

Guvernul a anunţat o lungă listă de măsuri pentru ajutorare, inclusiv o plată de 10.000 de euro (11.600 de dolari) pentru familiile victimelor. Soţilor şi rudelor lor apropiate li s-au oferit locuri de muncă în sectorul public. Dar mulţi simt că nu este suficient pentru a alina durerea şi doresc ca autorităţile să-şi asume responsabilitatea pentru amploarea dezastrului. Opoziţia greacă foloseşte acum aceste contradicţii pentru a cere demisia Guvernului.

Primele funeralii

În Grecia, ieri, a avut loc prima ceremonie funerară a victimelor incendiilor de lângă Atena, ce au ucis cel puţin 88 de oameni, în cel mai mare dezastru din istoria modernă a ţării. Trei membri ai aceleaşi familii au fost înmormântaţi . Şi-au pierdut viaţa la Mati, una dintre micile localităţi ce a ars aproape în totalitate. Tot aici au murit în flăcări două fetiţe gemene de numai 9 ani. Au fost găsite arse alături de bunicii lor, şi numai cu ajutorul testelor ADN le-a putut fi determinată identitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *