Ponta: Fondul suveran-jaf național! Dragnea face înțelegeri să vândă companii fără listare la Bursă

Fondul Suveran de Investiţii este unul al ”jafului naţional”, dând posiblitatea ca acele companii, subevaluate la 2 miliarde de euro, „să fie vândute unor proprietari din Israel sau Rusia”, a afirmat sâmbătă liderul Pro România, Victor Ponta.

”Vreau să explic, fără să fiu foarte tehnic, ce este Fondul Suveran al lui Dragnea – fondul jafului naţional. (…) Acest fond are drept să vândă acţiuni şi active fără să respecte legea privatizării, adică direct. (…) Toate aceste companii au fost evaluate la 10 miliarde de lei, adică 2 miliarde de euro. Numai Hidroelectrica singură face 5 miliarde (…) O să ne trezim cu nişte proprietari din afară, nu ştim cine, or fi din Israel, or fi din Rusia, de unde or fi, treaba lor. Problema este că atunci, într-adevăr, domnii ăştia, care se bat la televizor cu cărămida ce naţionalişti sunt ei, sunt de fapt cei care o să ne fure şi o să ne vândă tot ce a mai rămas naţional. (…) Eu ştiu un lucru, şi cred că serviciile de informaţii din această ţară ştiu mult mai mult decât mine, că banii în Israel vin. Nu-s bani acolo, ori vin din America, ori vin din Rusia”, a afirmat Ponta într-o conferinţă de presă la Suceava.

El a susţinut, în acest context, că „liberalii dorm”, iar USR are alte probleme de rezolvat.

”Pe acest fond al jafului naţional, văd că liberalii dorm, nu-i interesează (…) USR are probleme cu corupţia, cu nu ştiu ce, O.K. O să-i bage la închisoare pe Dăncilă şi pe Teodorovici. Şi? O să iau eu de la Dăncilă şi de la Teodorovici 20 de miliarde de euro? Poate de la Dragnea pot să iau 20 de miliarde (…) Domnul Toader Tudorel vă asigur, că-l ştiu băiat deştept (…) şi nu va semna, va pune pe cineva să semneze. Şi noi rămânem, când trebuie să ieşim din criză, fără ce ne-a mai rămas din economia românească cu capital românesc şi, dacă liberalii dorm, USR se ocupă cu înscrieri de alianţe, atunci noi, cei de la Pro România, ne pregătim de contestaţii în instanţă legate de hotărârea de guvern (…) şi cu plângeri penale faţă de cei care semnează. (…) Sperăm să salvăm ce se mai poate salva din respectivele companii”, a mai susţinut fostul premier.

Înființarea Fondului Suveran de investiții va însemna că statul va ceda acțiunile pe care le deține la 28 de mari companii ceea ce va însemna o pierdere de peste un milion de euro în dividende nemâncasate doar pentru anul 2019.

Astfel, acțiunile deţinute de stat la 28 de companii vor participa la capitalul social al Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), reprezentând un aport în natură în valoare de 10,112 miliarde de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor Publice și citat de Agerpres.

Capitalul social total al FSDI, iniţial, este stabilit la 19,112 miliarde de lei şi este format din aport în numerar în valoare de 9 miliarde lei, provenit din venituri din privatizare, şi din aport în natură reprezentat de pachetele de acţiuni nominative în valoare 10,112 miliarde de lei, deţinute de stat la cei 28 de operatori economici.

În capitalul FSDI vor intra acţiunile deţinute de stat la următoarele companii: Engie România, Electrica, Delgaz Grid, E.ON Energie România, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România Communications, Loteria Română, IAR, Oil Terminal, Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Conpet, Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia, Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă TBRCM, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, Cuprumin Abrud, Societatea Naţională a Sării, Romaero, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Antibiotice şi Compania Naţională Unifarm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.