Poroșenko a făcut apel la toate bisericile ortodoxe să recunoască autocefalia noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a făcut apel la toate bisericile ortodoxe independente să recunoască noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei.

„Facem apel la toate bisericile ortodoxe din lume să recunoască Biserica Ortodoxă a Ucrainei ca biserică soră”, a declarat președintele ucrainean, într-un discurs susţinut după liturghia de Crăciun pe stil vechi, la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev, unde a fost expus Tomosul (decret) prin care Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Potrivit lui Poroşenko, „vechea noastră biserică, a cărei istorie datează din timpul cneazului Vladimir, a fost, în cele din urmă, eliberată din robia Moscovei și a intrat în familia celor 15 biserici ortodoxe independente”.

„Am rupt ultimele legături cu Rusia, cu fanteziile sale despre Ucraina ca teritoriu canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. Aşa ceva nu mai există şi nici nu va mai exista”, a subliniat Poroșenko, citat de Rador.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și-a pus semnătura, sâmbătă, pe documentul care asigură independenţa Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, marcând, astfel, o despărţire istorică a Kievului de Patriarhia Moscovei. Patriarhul Bartolomeu a semnat decretul de autocefalie în prezenţa preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, şi a liderului noii biserici independente, mitropolitul Epifanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *