Posibil atac limitat împotriva Ucrainei, estimează şeful serviciului de informaţii externe estonian

Şeful serviciului de informaţii externe estonian a declarat miercuri că Rusia continuă dislocarea de trupe la graniţa cu Ucraina şi că va lansa probabil un atac militar limitat, informează Reuters.

Atacul ar include bombardarea cu rachete şi ocuparea unor porţiuni de teren cheie în Ucraina, a declarat Mikk Marran, director general al serviciului de informaţii externe al Estoniei.

„În acest moment, evaluarea noastră este că ar evita oraşele cu populaţie mare deoarece ar fi necesare multe trupe pentru a controla acele zone. Dar nu există o înţelegere clară a căii pe care o vor aborda trupele ruse”, a spus el într-o conferinţă de presă organizată pentru a prezenta raportul anual al serviciului.

O altă posibilitate ar putea fi intensificarea luptei în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei susţinute de ruşi. O astfel de escaladare este „foarte probabilă” şi în acest fel „Rusia poate avea o capacitate plauzibilă de negaţie şi poate evita sancţiunile”, a spus Marran.

„Dacă Rusia are succes în Ucraina, aceasta ar încuraja-o să crească presiunea asupra ţărilor baltice în următorii ani”, a spus el.”Ameninţarea cu războiul a devenit principalul instrument politic pentru Putin”.

Serviciile de informaţii ale Estoniei sunt la curent cu aproximativ zece grupuri de luptă ale trupelor ruse care se deplasează spre graniţa cu Ucraina, unde 100 de grupuri de luptă militare ruse, adică aproximativ 170.000 soldaţi, sunt deja dislocaţi, a mai spus Mikk Marran.

Aceste cifre includ soldaţi dislocaţi în regiunile din jurul Ucrainei dar şi trupe trimise în Belarus pentru a participa la un exerciţiu militar în apropierea graniţei cu Ucraina.

Unii dintre soldaţi vor rămâne probabil în Belarus după încheierea exerciţiului de pe 20 februarie, o îngrijorare semnificativă pentru NATO, alianţa militară din care fac parte ţările baltice, a spus Marran.”Aceasta ar reduce timpul de pregătire pentru un atac împotriva ţărilor baltice”, a mai declarat oficialul eston.

Serviciile secrete ruse au întocmit o hartă cu potenţiale ţinte de atac

Serviciile secrete ruse au întocmit o listă cu ţinte care trebuie neutralizate pentru a împiedica Forţele Armate ale Ucrainei să respingă un eventual atac. Astfel de liste există şi pentru alte ţări, relatează zn.ua.
Serviciile de informaţii ale Estoniei au avertizat deja că armata rusă va dispune până la sfârşitul lui februarie de capacităţile necesare pentru a lansa o ofensivă de amploare împotriva Ucrainei dacă comandantul său suprem decide acest lucru.

O hartă (foto mai jos) indică potenţiale ţinte de atac pentru a reduce capacitatea de apărare a Ucrainei. Printre ţinte figurează obiective militare şi infrastructuri critice.

Obiectivele strategice ale Kremlinului în privinţa Ucrainei sunt clare, fie să o aducă sub controlul său, fie să o lichideze. Singura necunoscută este legată de tactica la care se va recurge pentru atingerea obiectivelor, notează zn.ua.

Această informaţie apare în timp ce Moscova susţine că îşi retrage o parte din militarii mobilizaţi în ultimele luni în jurul Ucrainei şi că este dispusă la negocieri pe tema pretenţiilor sale de securitate, între care neaderarea Ucrainei la NATO.
Însă Kievul şi Occidentul rămân sceptice în privinţa acestei presupuse retrageri şi aşteaptă fapte concrete din partea Kremlinului pentru reducerea tensiunilor la graniţa cu Ucraina.

Statele Unite „nu au văzut o retragere” de trupe ruse de la frontiera cu Ucraina, în pofida a ceea ce zice Moscova, a declarat miercuri secretarul de Stat Antony Blinken.

„Noi nu am văzut o retragere. Ne-ar plăcea să vedem una. Dacă o vom vedea, o vom saluta”, a subliniat şeful diplomaţiei americane, citat de AFP.

Ameninţarea rusă „este acolo, este reală”, a insistat Blinken, precizând totodată că Washingtonul şi aliaţii săi sunt „pregătiţi” atât pentru diplomaţie, cât şi în cazul unei agresiuni.

Occidentul l-a avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin că se va confrunta cu sancţiuni economice şi financiare masive, vizându-l inclusiv pe el, în cazul în care va ataca Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.