Potopul lui Noe s-a abătut asupra Japonia. 64 de morţi, 81 de dispăruți, două milioane de oameni au primit ordin de evacuare

Ploi urmate de inundații catastrofale s-au abăut asupa Japoniei. Zone întregi sunt sub ape, 64 de oameni au murit, 81 sunt dați dispăruți, 100 sunt răniți în urma potopului care ar putea deveni cel mai mare dezastru natural din ultimele decenii în Țara Soarelui Răsare. Eforturile de salvare sunt acum contracronometru, pentru că în zonele calamitate nu mai este nici apă curentă, nici electricitate.

Aproape două milioane de oameni au primit ordin de evacuare, iar alte două milioane au fost sfătuiţi să facă aceleaşi lucru. Cel mai mult au avut de suferit prefecturile Hiroshima, din sud-vestul insulei Honshu, și Ehime, din nord-vestul insulei Shikoku. Deocamdată, echipele de salvare au evacuat din zonele afectate 1,8 mii de oameni, alte 32.000 de niponi s-au mutat în taberele improvizate. Peste 20 de mii de familii rămân fără energie electrică.

Ploi torenţiale au căzut în regiuni din vestul Japoniei, unde au generat o cantitate de precipitaţii de trei ori mai mare decât media lunii iulie, provocând alunecări de teren şi ieşirea râurilor din matcă. Mii de rezidenţi s-au refugiat pe acoperişurile locuinţelor lor.

„Nu am avut parte niciodată în trecut de astfel de ploi”, a declarat un oficial de la Agenţia Meteorologică Japoneză (JMA) într-o conferinţă de presă. „Aceasta este o situaţie extrem de periculoasă”, a adăugat oficialul nipon.

Guvernul nipon a înfiinţat un centru de administrare a situaţiilor de urgenţă în biroul prim-ministrului, iar 54.000 de agenţi de salvare, provenind din armată, poliţie şi departamentele de pompieri, au fost trimişi în vestul şi sud-vestul Japoniei.

„Există în continuare mulţi oameni care sunt daţi dispăruţi şi mulţi alţii care au nevoie de ajutor, iar noi luptăm contra timpului”, a declarat Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei.

Avertismentele pentru ploi abundente rămân în vigoare pentru trei prefecturi, iar meteorologii au prognozat precipitaţii de peste 300 de mililitri până luni dimineaţă pe insula Shikoku.

Ploile au început să cadă la sfârşitul săptămânii trecute în Japonia, după ce partea finală a unui taifun s-a combinat cu un front ploios sezonier, stimulat de aer cald şi umed venind din Pacific şi devenind foarte activ – un model similar cu frontul atmosferic care a provocat inundaţii catastrofale anul trecut în Japonia, în urma cărora zeci de persoane au murit. Apoi, acel front atmosferic a rămas blocat într-o singură regiune şi pentru o perioadă neobişnuit de îndelungată, a precizat JMA.

Drumurile au fost închise şi transportul feroviar a fost suspendat în mai multe zone din vestul Japoniei. Trenurile de mare viteză japoneze – Shinkansen – şi-au reluat mersul în cadrul unui orar limitat de funcţionare, după ce fuseseră suspendate vineri.

Producătorii de automobile niponi, inclusiv Mazda Motor Corp şi Daihatsu Motor Co, şi-au suspendat activităţile în mai multe dintre uzinele lor, sâmbătă, din cauza penuriei de piese de schimb şi a condiţiilor meteo periculoase. Directorii acestor companii vor decide duminică seară planurile de acţiune pentru săptămâna viitoare.

Fabricantul de produse electronice Panasonic Corp a anunţat că accesul la una dintre uzinele sale din Okayama, aflată în vestul Japoniei, nu poate fi realizat din cauza închiderii drumurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *