Povestea de dragoste dintre o tanchistă a forţelor pro-ruse din Ucraina şi un spion al Kievului a scos la iveală un plan de invazie al Rusiei în Ucraina

Pare o poveste siropoasă de propagandă sovietică. O tanchistă dezertează şi se alătură iubitului ei spion din tabăra inamică. Este, însă, un fapt real şi s-a petrecut pe frontul separatist din estul Ucrainei, relatează Europa Liberă.

Svitlana Druk, care a luptat de partea pro-rușilor în Donețk și a fost unul dintre personajele unui film propagandistic al Kremlinului, a fugit din zona controlată de rebeli şi se află pe teritoriul Ucrainei controlat de forţele Kievului

Potrivit Europa Liberă, femeia s-a înrolat de partea rebelilor pro-ruşi în 2014. A urcat rapid pe scara ierarhică în batalionul Vostok, condus de Oleksandr Khodakovski, fostul şef al unităţii de forţe speciale ALPHA din cadrul Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU).

În scurt timp, Svitlana a devenit o vedetă în mass-media din Rusia, unde era prezentată în lumina unei eroine călite în mirosul morţii, precizează Europa Liberă. Mai mult, popularitatea ei a inspirat şi un film rusesc de acţiune – „Micuţa miliţiană”, regizat de Aleksei Kozlov.

În interviu, Svitlana Driuk a dat de înţeles că, de fapt, rolul ei în batalioanele separatiştilor a fost acela al unui agent de informaţii al Kievului, un detaliu coroborat şi de precizările oficialilor SBU.

„Dezertarea lui Driuk a fost faza finală a unei lungi operaţiuni derulate de unitatea de contrainformaţii a SBU, care a rezultat în obţinerea unui martor ocular important al agresiunii ruseşti din Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă al SBU.

Potrivit SBU, Driuk a constituit o sursă consistentă de informaţii privind echipamentul militar folosit de separatişti, poziţiile de luptă ale unităţilor, precum şi locaţiile depozitelor de combustibil şi armament greu care ar fi provenit din Rusia.

De asemenea, precizează SBU, tanchista a informat serviciile secrete şi despre un plan de invazie la scară largă al Rusiei în Ucraina, cu „100.000 de trupe”, adăugând că fuseseră elaborate „documente specifice de identificare” pentru „fiecare soldat rus” care urma să participe la operaţiunea militară de amploare. Documentele le-ar fi permis militarilor să se erijeze uşor în cetăţeni din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Svitlana jură acum că este pregătită oricând să pună mâna pe armă şi să apere teritoriul suveran al Ucrainei cu preţul vieţii, notează europa libera, citată de mediafax.ro.

De asemenea, femeia a menţionat că este pregătită să depună mărturie pentru „crimele de război” ale Rusie în faţa Curţii Penale Internaţionale de la Haga.

Când a fost întrebată de ce a hotărât până la urmă să dezerteze, Svitlana a răspuns că s-a îndrăgostit de un ofiţer de informaţii al Kievului. „Am aici, sper, un prieten foarte apropiat. Este membru al serviciului de securitate. N-am niciun regret”, a explicat Driuk.

Pe terenul de luptă, colegele de arme o strigau „Briza”. Svitlana Driuk (40 de ani), comandantul unui batalion de tanchiste care a participat la unele dintre cele mai sângeroase bătălii de pe frontul din estul Ucrainei în cei cinci ani de conflict, se află în prezent la Kiev, alături de cei doi copii ai ei.

Svitlana a creat vâlvă în această săptămână în Ucraina, după apariţia ei, pe 3 martie, în platoul televiziunii 1+1.

În timp ce la Kiev dezertarea ei a fost prezentată ca o victorie simbolică asupra forţelor separatiste, foştii camarazi ai tanchistei au spus că Svitlana Driuk ar trebui „spânzurată”.

În dialogul purtat cu reporterul Andrei Ţaplienko, Svitlana şi-a început relatarea poveştii de război cu o subliniere: „Nu vreau să caut scuze” pentru uciderea de soldaţi ucraineni. „Trebuia să fac ceea ce mi se ordona să fac”.

Războiul separatist din estul Ucrainei s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.