Prăpăd în urma lui Ioan Nicuale! Se vând la licitație ultimele active ale combinatului chimic de la Slobozia falimentat de magnat

Lichidatorul judiciar Expert Insolvență SPRL din Deva scoate la licitatie, pe 23 iunie 2021, ultimele active ale fostului combinat de la Slobozia falimentat de magnatul Ioan Nicuale, potrivit portalului Expert Insolvență.


Foto: combinatul chimic de Slobozia; Sursa; guraialomitei.ro

”Expert Isvolvență SPRL în calitate de lichidator judiciar al Chemgas Holding Coropration SRL anunță vânzarea prin licitație publică a activelor:

1. Stație de epurare Slobozia, compus din construcții industriale și teren intravilan în suprafață de 16.223 mp (…), în bloc cu echipamente/utilaje și mobilier, aparatură birotică, situate în Slobozia, Șos. Constanța, FN, Jud. Ialomița. Prețul de pornire al licitației este de 4.040.897 lei, exclusiv TVA.

Licitația va fi organizată la sediul lichidatorului judiciar în data de 23.06.2021, ora 10:00.

2. Platformă Industrială Furfurol, compusă din teren intravilan în suprafață de 40.465 mp și construcții industriale (…), situate în Slobozia, Șoseaua Amara, nr. 8, Jud. Ialomița. Prețul de pornire al licitației este de 4.255.043 lei, exclusiv TVA.

Licitația va fi organizată la sediul lichidatorului judiciar în data de 23.06.2021, ora 11:00.

3. Materiale auxiliare, materiale consumabile, piese de schimb, materiale de natura obiectelor de inventar, produse reziduale, în bloc, situate în incinta Combinatului

Chimic din Slobozia, Șoseaua Călărași, km 4, Jud. Ialomița. Detalierea activelor se regăsește în caietul de sarcini. Prețul total de pornire al licitației este de 4.902.155 lei, exclusiv TVA.

Licitația va fi organizată la sediul lichidatorului judiciar în data de 23.06.2021, ora 12:00.

4. Bloc nefamiliști, compus din 82 de camere decomandate, având un regim de înălțime P+2E, cu o suprafață construită la sol de 846 mp, suprafață desfășurată de 2.538 mp și un teren intravilan aferent în suprafață de 1.014 mp (..), în bloc cu centralele termice aferente imobilului, situat în Slobozia, Str. Decebal, nr. 6, Jud. Ialomița. Prețul de pornire al licitației este de 1.753.386 lei, exclusiv TVA.

Licitația va fi organizată la sediul lichidatorului judiciar în data de 23.06.2021, ora 14:00.

2. 5 apartamente cu 2, 3, 4 camere situate în Slobozia, Strada Răzoare, nr. 2-4, blocurile 10 și 12, Jud. Ialomița. Prețurile pentru fiecare apartament se regăsesc în caietul de sarcini. Licitația va fi organizată la sediul lichidatorului judiciar în data de 23.06.2021, ora 15:00”, se arată pe portalul lichidatorului judiciar.

Unitatea de producție, cumpărată de un partener de afaceri al lui Niculae

În aprilie, lichidatorul a vândut și unitatea de producție a Chemgas Slobozia pentru suma de 124 de milioane de lei fără TVA.

Cumpărătorul a fost societatea comercială Popasul Trebeș, din grupul PAMBAC Bacău, controlat de omul de afaceri Eusebiu Guțu.

Potrivit unor declarații de presă ale lui Eusebiu Guțu, grupul controlat de omul de afaceri are în plan investiţii de 30 milioane euro în următorii cinci ani pentru combinatul chimic de la Slobozia.

„Societatea Popasul Trebeş intenţionează să deruleze şi un program de investiţii atât în ceea ce priveşte infrastructura combinatului cât şi în instalaţiile de producţie pentru creşterea calităţii mărfurilor, eficientizarea producţiei şi pentru protecţia mediului“, a declarat Eusebiu Guţu, administratorul companiei Popasul Trebeş pentru ZF.

Cine e Eusebiu Guțu.

A fost administrator al altui combinat falimentat de Ioan Nicuale, Amurco din Bacău, iar compania sa, Popasul Trebeș, a fost partener de afaceri cu compania lui Nicuale, Interagro.


Foto: omul de afaceri Eusebiu Guțu, patronul Popasul Trebeș și PAMBAC Bacău; Sursa: zdbc.ro

În 2018, Guțu a cumpărat creanțe în valoare de aproape 155 de milioane lei ale Băncii Transilvania asupra companiei lui Nicuale, Interagro SA.

Popasul Trebeș a preluat inclusiv garanția Băncii Transilvania asupra avionului Hawker 900 XP cu 9 locuri al lui Ioan Niculae, aflat în patrimoniul Interagro. Aeronava, cumpărată în 2011 cu 14 milioane dolari pentru firma de taxi aerian a fiicei lui Niculae, a fost evaluată la aproape 4 milioane de euro.


Foto: avionul lui Nicuale preluat de Eusebiu Guțu; Sursa: zdbc.ro

Pe 26 februarie 2021, Curtea de Apel București a respins apelul Chemgas Holding Corporation, compania care opera combinatul chimic Slobozia, și a confirmat falimentul societății controlate indirect de magnatul Ioan Niculae, potrivit deciziei instanței.

Potrivit Tabelului de Creanțe anexat dosarului de faliment al Chemgas Holding Corporation și citat de independentonline.ro, combinatul avea datorii de peste 500 de milioane de lei, adică peste 100 de milioane de euro.

Cei mai mari creditori ai combinatului intrat în faliment sunt Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița și Administrația Fondului pentru Mediu, cu datorii de recuperat de 435 milioane de lei, adică aproape 90 de milioane de euro.

Cine sunt acționarii Chemgas.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Chemgas Holding Corporation este deținută de off-shore-ul Riverside Development Ltd din Belize, cu 99,9999%, reprezentată legal de Soteroulla Michael, în calitate de administrator, şi în şedinţa AGA de Cosmin Sebastian Ionescu, un bucureștean de 44 de ani, care deține și 0,0001 din companie.

Chemgas deține 0,5% din IC Tooling SRL, alături de Intergaz-Est din Zimnicea și Viromet SA din Victoria. Intergaz-Est este deținută de companiile Interagro și Bio Fuell Energy. Interagro este reprezentată de Nicoleta Toncea, partenera lui Ioan Niculae, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

În 2009, Chemgas Holding Corporation a preluat combinatul de la Amonil SA, o altă companie controlată de Ioan Niculae prin off-shore-urile Zalois Ltd și Jovline Ltd din Belize. Potrivit unor documente, Jovline Ltd. era vehiculul financiar prin care Ioan Nicuale controla combinatul chimic Amonil.

Niculae e în închisoare.

Pe 18 februarie 2021, magnatul Ioan Niculae a fost condamnat în dosarul Interagro la 5 ani de detenție cu executare.


Foto: Ioan Nicuale, patronul Interagro; Sursa: evz.ro

În 2015, Niculae a fost condamnat la 2 ani și jumătate de detenție efectivă în dosarul ”Mită la PSD”. El și-a ispășit pedeapsa în penitenciarul Găești.

Pe 12 mai 2021, Judecătoria Medgidia a decis eliberarea lui Ioan Niculae după ce i-a contopit pedepsele. Decizia nu este însă definitivă.

Niculae este judecat și la Înalta Curte în dosarul Romgaz cu prejudiciu de 60 de milioane de euro pentru obținerea ilegală de gaze ieftine de la stat pentru combinatele sale de îngrășăminte chimice, printre care și fostul Amonil, actual Chemgas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *