Predoiu se dă reformator după ridicarea MCV: Nu e un moment de încheiere a reformelor, ci ca pe o etapă importantă în continuarea acestora
Reprezentanţii Ministerului Justiţiei afirmă că instituţia nu priveşte raportul MCV publicat marţi ”ca un moment de încheiere a reformelor, ci ca etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative”. Ministrul Cătălin Predoiu subliniază că raportul nu e ”consecinţa unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări şi nici a unui «automatism»”.
”Ministerul Justiţiei salută publicarea acestui raport elaborat de Comisia Europeană pe baza contribuţiei naţionale şi a consultărilor din teren cu instituţiile şi asociaţiile profesionale relevante din sistemul judiciar. Raportul MCV cuprinde concluzii pozitive, care constată îndeplinirea obiectivelor (benchmarks) şi precizează că, în continuare, cooperarea cu Comisia Europeană pe zona de reforme judiciare se poate face în cadrul Mecanismului «Rule of Law», aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, arată Ministerul Justiţiei, după publicarea raportului MCV.
”Documentul reflectă corect şi obiectiv rezultatele eforturilor autorităţilor române desfăşurate de la ultimul raport MCV, din 8 iunie 2021, precum şi de la evaluarea prin intermediul ultimului raport pentru România privind statul de drept, din iulie 2022. Comisia Europeană concluzionează că rezultatele înregistrate de-a lungul anilor în România constituie progrese reale şi solide în sfera reformei Justiţiei şi combaterii corupţiei, care au produs modificări ireversibile la nivelul societăţii româneşti. Cu privire la legile Justiţiei, raportul constată că acestea au fost supuse unui proces îndelungat şi riguros de elaborare, bazat pe consultări publice, consultări cu sistemul judiciar, dezbateri parlamentare transparente; în acest proces, au fost urmate recomandările MCV, precum şi recomandările din opiniile anterioare ale altor organisme recunoscute, cum ar fi, în principal, Comisia de la Veneţia. Raportul conchide faptul că reformele pot continua şi vor fi monitorizate în cadrul Mecanismului «Rule of Law», un instrument comunitar aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE)”, adaugă reprezentanţii MJ.
”Ministerul Justiţiei nu priveşte acest Raport MCV, publicat astăzi, ca un moment de încheiere a reformelor, ci ca pe o etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative, în primul rând Codurile penale, Legile privind statutul grefierilor şi al inspectorilor de probaţiune. Cooperarea cu Comisia Europeană, cu Comisia de la Veneţia, GRECO şi toate instituţiile europene va continua transparent, constructiv şi onest, în cadrul Mecanismului «Rule of Law», Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi al altor instrumente europene incidente”, precizează sursa citată.