Predoiu: Sunt de acord cu premierul că se impune o reformă a Curții Constituționale

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că este de acord cu premierul Ludovic Orban că se impune reformarea Curţii Constituţionale și că, uneori, „jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele”, iar „o astfel de conduită împinge Curtea în jocul politic sau, cel puțin, tinde, chiar și fără intenție, la influențarea jocului politic și nu este în regulă”. Predoiu îl acuză pe Valer Dorneanu că „expune Curtea implicându-se în polemici de natură politică”.

Predoiu a scris sâmbătă, pe blogul său, despre „reforma constituțională a CCR și dialogul instituțional”, precizând că este o opinie politică.

„Sunt de acord cu prim-ministrul când spune că se impune o reformă a CCR. Şi nu numai.
Uneori, jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele. În optica mea, potrivit Constituţiei, CCR trebuie să se oprească în marginea controlului constituţionalităţii actelor normative cu rang de lege şi a conflictului constituţional. Uneori, jurisprudenţa CCR a trecut din sfera controlului constituţionalităţii legilor şi cea a contenciosului constituţional, în sfera contenciosului administrativ rezervat instanţelor de judecată şi chiar a mers până la a sugera şi chiar impune Parlamentului legiferarea într-un sens sau altul, substituindu-se practic punctual acestuia.

O astfel de conduită jurisprudenţială împinge CCR în jocul politic sau, cel puţin, tinde, chiar şi fără intenţie, la influenţarea jocului politic şi nu este în regulă”, a scris ministrul Justiţiei.

El spune că opiniile politice exprimate în legătură cu funcţionarea CCR trebuie dezbătute între politicieni, aşa cum opiniile juridice sunt rezervate juriştilor, și îl acuză pe Valer Dorneanu că „expune Curtea implicându-se în polemici de natură politică”.

„Opiniile CCR legate de propria funcţionare ar trebui exprimate impersonal şi strict principial, nu ca o replică politică la o opinie politică. În fine, poziţia CCR de jurisdicţie exclusivă şi supremă în materie constituţională nu exclude şi nu împiedică critica unor decizii ale CCR sau analiza efectelor acestora asupra echilibrelor din stat, funcţionării justiţiei sau echilibrelor macro-financiare publice.

De altfel, critici la adresa CCR se pot citi şi în Raportul de ţară MCV. La rândul său, dl. preşedinte al CCR a criticat în 2017 deciziile de condamnare penală a unui fost lider PSD, calificându-le ca fiind greşite şi pronunţate prin ‘lentilă politică’, ceea ce i-a atras o hotărâre a Plenului CSM (…) care a stabilit că declaraţiile preşedintelui CCR încalcă independenţa justiţiei”, a mai scris Predoiu.

El mai spune că va încerca să iniţieze un dialog instituţional cu CCR privind această chestiune pentru a găsi cele mai bune formule de dialog în astfel de împrejurări.

Ludovic Orban a acuzat, joi, Curtea Constituțională că adoptă multe decizii care sunt contrare intereselor fundamentale ale României, susținând că „trebuie schimbați politrucii” din CCR. Premierul a calificat drept „abracadabrantă și o încălcare flagrantă a Constituției” decizia CCR privind legea potrivit căreia Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *