Preluarea președinției Consiliului UE de către România, privită cu îngrijorare de presa franceză

Mai multe publicaţii franceze au tratat subiectul preluării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România cu scepticism, criticând „derivele antieuropene de la Bucureşti” şi comparând România cu „o bătaie de cap pentru Europa”, transmite Mediafax.

Cotidianul francez Le Monde a publicat un editorial pe această temă, în care îşi manifestă îngrijorarea faţă de „derivele antieuropene de la Bucureşti” şi faţă de „atmosfera generală de neîncredere şi atacurile asupra legii”.

„Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles complet ce înseamnă să prezidezi ţările din Uniunea Europeană”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, citat de Le Monde pentru a exemplifica atmosfera în care România a preluat la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului UE.

„Tehnic, ţara este pregătită. Problema este una politică”, se menţionează în editorial, cu referire la ofensiva lansată de către Partidul Social Democrat împotriva justiţiei din România începând cu anul 2016, pentru a-l salva pe Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, de la închisoare.

Liviu Dragnea este criticat de Le Monde pentru faptul că doreşte „să mute România în tabăra puterilor suveraniste din Europa centrală”, prin faptul că duce un proces de slăbire a statului de drept, pe modelul Ungariei şi Poloniei.

Partidul Social Democrat este criticat dur şi pentru faptul că a introdus ideea euroscepticismului în România, o ţară profund europeană, prin discursurile „împotriva influenţelor străine”, cu care rezonează populaţia rurală a României, în timp ce clasa medie „a obosit să iasă în stradă pentru a protesta”.

Le Monde menţionează şi faptul că Liviu Dragnea, critic acerb al Uniunii Europene, a încercat să se îmbogăţească de pe urma Uniunii Europene în acelaşi timp în care o critica. Unul dintre dosarele de corupţie care îl vizează pe Dragnea are ca obiect deturnarea a 21 de milioane de euro din fonduri europene.

Publicaţia Le Parisien a comparat România cu „o bătaie de cap pentru Europa”, criticând „Guvernul care trage cu gloanţe roşii spre Bruxelles”.

Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România pentru următoarele şase luni a fost comparat ca gravitate de către Le Parisien cu procesul de Brexit şi alegerile europarlamentare din luna mai. Este prima dată când România deţine această funcţie de la aderarea la UE în 2007.

„Teoretic de stânga, Guvernul României, dominat de Partidul Social Democrat (moştenitor al Partidului Comunist), a luat o turnură populistă şi naţionalistă în ultimele luni, precum Ungaria şi Polonia. România, care era până acum una dintre cele mai eurofile de pe continent, a devenit unul dintre cei mai mari critic ai Bruxellesului”, se menţionează în Le Parisien.

De asemenea, în editorialul din Le Parisien se vorbeşte şi despre Liviu Dragnea, „omul puternic al României”, despre încercarea sa de a deveni prim-ministru, dosarele în care este anchetat şi determinarea sa de a subjuga justiţia din România.

Situaţia din România a fost dezbătută şi în presa italiană, de către cotidianul La Reppubblica, în care preşedinţia preluată de România este privită drept un motiv de nelinişte la nivel european, tot din cauza atitudinii şi acţiunilor partidului de guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *