Premieră mondială: primul transplant de trahee umană

Până acum s-au realizat doar transplanturi de trahee sintetică, din celule stem. Traheea este tubul care leagă laringele de plămâni şi este esenţială pentru vorbire. Primul transplant de trahee umană a fost realizat în SUA, în luna ianuarie, la spitalul Mount Sinai din New York. Cea care a trecut prin această experienţă este Sonia Sein.

Operaţia a de transplant a durat aproximativ 18 ore şi a fost nevoie de circa 50 de specialişti – chirurgi, asistente medicale, anestezişti, specialişti în căile respiratorii şi medci rezidenţi.

Transplantul este o premieră mondială, până acum au mai fost făcute doar transplanuri de trahee sintetică, din celule stem, informează CNN. „Imediat după aceea am putut respira. Când am respirat prima dată după transplant, m-am simţit ca în rai”, a spus pacienta.

Sonia Sein, fostă asistentă social, în vârstă de 56 de ani, a suferit în anul 2014 un atac de astm şi a avut nevoie de ventilator. Atunci i-a fost afectată traheea. A suferit mai multe intervenţii chirurgicale care în loc să rezolve problema au afectat-o şi mai mult. A fost nevoită să respire printr-o gaură creată chirurgical în gât, numită traheostomie, cu un tub care i-a coborât până înplămâni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *