Premierul croat cere scuze Ucrainei pentru afirmaţiile pro-Rusia ale preşedintelui ţării. Ambasadoarea Croaţiei la Kiev, convocată de MAE ucrainean

Premierul croat Andrej Plenković le-a cerut scuze miercuri ucrainenilor pentru afirmaţiile „scandaloase” făcute de preşedintele Zoran Milanović cu o zi înainte, transmite publicaţia ucraineană EuroIntegration.

Amintim că preşedintele Milanovici a declarat marţi că ţara sa îşi va retrage toate trupele din NATO dacă Rusia va invada Ucraina. Totodată, Milanovic a spus că Ucraina nu ar trebui să intre în NATO, exprimându-şi îngrijorări faţă de corupţia regimului de la Kiev.

Ministerul ucrainean de Externe a răspuns deja la această declaraţie prin invitarea ambasadorului croat Anica Jamic, potrivit EuropeIntegration.

„Preşedintele croat şi-a arătat dispreţul şi ingratitudinea faţă de ajutorul pe care Ucraina şi ucrainenii l-au acordat Croaţiei în timpul luptei sale pentru independenţă şi în lupta împotriva incendiilor devastatoare de anul trecut. Dar suntem convinşi că această ingratitudine este o trăsătură personală a sa şi nu se extinde asupra Croaţiei, un popor cu care suntem uniţi prin prietenie şi respect reciproc”, a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei.

Premierul croat Andrej Plenković, care se află în conflict deschis cu preşedintele, a transmis următorul mesaj ca răspuns:

„Dat fiind că nu avem soldaţi în Ucraina, iar contingentul de militari croaţi din Polonia s-a întors deja, nu ştiu ce trupe vrea preşedintele să retragă. Declaraţia sa legată de corupţie nu reprezintă poziţia guvernului, iar în numele guvernului îmi cer scuze”, a scris premierul Andrej Plenković pe Twitter.

Între cei doi oficiali croaţi există o relaţie extrem de tensionată, potrivit Politico, citat de G4Media. Premierul Andrej Plenković a avut dese confruntări cu preşedintele Zoran Milanović. Declaraţiile de marţi ale preşedintelui au stârnit confuzie pentru că, deşi preşedintele republicii este şeful suprem al forţelor armate, guvernul e cel care gestionează amplasarea trupelor croate în conformitate cu deciziile NATO.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a convocat-o marţi pe ambasadoarea croată la Kiev, Anica Djamic, pentru a protesta faţă de declaraţiile preşedintelui Croaţiei, Zoran Milanovic, pe tema tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, instigate – potrivit liderului de la Zagreb – de SUA, informează EFE.

”Preşedintele croat şi-a demonstrat dispreţul şi ingratitudinea faţă de ajutorul pe care Ucraina şi ucrainenii le-au oferit Croaţiei în lupta sa pentru independenţă şi în lupta împotriva incendiilor devastatoare de anul trecut”, a transmis MAE ucrainean într-un comunicat.

Milanovic a acuzat marţi SUA de criza din Ucraina şi a declarat că, în caz de escaladare, în calitatea sa de comandant al forţelor armate ale acestei ţări membre a NATO va retrage militarii croaţi aflaţi în zona de conflict.

”În caz de escaladare, Croaţia îşi va retrage până la ultimul soldat. Noi nu avem nimic de-a face cu asta sau nu vom avea. Vă garantez eu acest lucru”, a declarat Milanovic în faţa presei de la Zagreb.

Şeful statului croat a dat vina pentru criza actuală pe preşedintele american Joe Biden şi pe ”ulii lui”. ”Această criză nu are nimic de-a face nici cu Ucraina şi nici cu Rusia, are de-a face cu dinamica politicii interne a lui Joe Biden şi a administraţiei sale”, a insistat el, adăugând că o soluţionare a crizei trebuie să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei.

”Totul se întâmplă în anticamera Moscovei, capitala Rusiei. Este nevoie să se găsească, şi se va găsi, o rezolvare care să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei”, a apreciat preşedintele Croaţiei, care a apreciat totodată că ”locul Ucrainei nu este în NATO”.

Potrivit Kievului, declaraţiile lui Milanovic ”transmit discursul propagandei ruse şi nu corespund poziţiei oficiale coerente a Croaţiei în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

În plus, cuvintele preşedintelui croat ”afectează relaţiile bilaterale şi subminează unitatea Uniunii Europene şi a NATO în faţa actualelor ameninţări la adresa securităţii Europei”, potrivit MAE de la Kiev.

”Suntem convinşi că această ingratitudine este o trăsătură personală a caracterului (lui Milanovic) şi nu se extinde la poporul croat, de care ne leagă prietenia şi respectul reciproc”, se mai menţionează în comunicatul difuzat de diplomaţia ucraineană.

Kievul a cerut totodată preşedintelui croat ”o dezminţire publică” a declaraţiei sale şi şi-a exprimat încrederea în sprijinul Zagrebului faţă de parcursul european şi euroatlantic al Kievului şi în continuarea ”relaţiilor de prietenie” dintre cele două ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.