Premierul indian Narendra Modi, fragilizat politic în contextul alianţei cu Occidentul pentru frînarea hegemoniei chineze. China ironizează India

În India, primul ministru Narendra Modi este confruntat nu doar cu o dramatică multiplicare a contaminărilor ci şi cu o înfrângere electorală importantă care îi fragilizează autoritatea. Pentru occidentali, în cotextul competiţiei lor cu China, India este un partener prețios, dar această alianţă se vede şi ea fragilizată pe fondul eşecurilor înregistrare de Narendra Modi.

Pe 28 ianuarie premierul Narendra Modi a intervenit, prin teleconferinţă, la Forumul economic de la Davos şi a făcut câteva afirmaţii cam lipsite de modestie, dacă nu cumva chiar de-a dreptul marcate de megalomanie. El considera că ţara sa a învins virusul şi trăgea următoarea concluzie: „India a reuşit cu succes să salveze un mare număr de vieţi şi am salvat întreaga umanitate de la o mare tragedie. India a lansat cel mai mare program de vaccinări din lume şi a vaccinat în numai 12 zile 2 300 000 de cadre din domeniul sănătăţii”.

Probabil că acum Narendra Modi regretă această precipitare mediatică. El nu se aştepta ca ţara sa să fie lovită de un al doilea val de contaminări. De la sfârşitul lunii martie, potrivit surselor oficiale, opt milioane de persoane au fost contaminate cu Covid în India, dar specialiştii spun că această cifră este subevaluată. Sistemul de sănătate indian şi-a dovedit limitele, bolnavii de covid mor din lipsă de oxigen iar ajutorul internaţional, deşi masiv, nu este încă suficient.

Cu două luni în urmă, convins că virusul a fost învins în ţara sa, Narendra Modi s-a lansat într-o susţinută campanie electorală pentru a cîştiga alegerile regionale în mai multe state, printre care Bengalul Occidental numărînd 90 de milioane de locuitori. Duminică 2 mai rezultatele au fost însă dezamăgitoare pentru Narendra Modi şi partidul naţionaţist hindus pe care îl conduce. În Bengalul de Vest a câştigat opoziţia, mai precis formaţiunea care s-a numit multă vreme Congresul Naţional Indian. Astăzi ea are un nume diferit, All India Trinamool Congress şi este condus de o femeie, Mamata Benerjee.

Noul val de contaminări în India este o consecinţă a zecilor de mitinguri electorale din cele cinci mari regiuni unde au fost invitaţi la urne 175 de milioane de alegători, dar şi consecinţa unor pelerinaje religioase gigantice desfăşurate în cursul lunii aprilie.

Cu barba sa albă, cu atitudinea sa de guru, cu forţa sa oratorică remarcabilă, Narendra Modi a încercat să joace rolul liderului providenţial în ţara sa, să difuzeze în jurul său o imagine de înţelept. Specialiştii spun că marea sa ambiţie este aceea de a lăsa o urmă marcantă în istorie, de a rivaliza cu părintele independenţei Indiei, Mahatma Gandhi. În prezent, însă, el se vede contestat pentru proasta gestiune a epidemiei, şi sancţionat în urne pentru derivele sale autoritare şi naţionaliste. Iar India, departe de a fi „salvat umanitatea”, cum pretindea Narendra Modi, a devenit un „pericol sanitar” prin marele număr de contaminări şi prin noua tulpină a virusului numită indiană. Frica de noul mutant este atît de mare încît unele ţări au luat măsuri de-a dreaptul scandaloase, precum Australia care a anunţat pedepse cu închisoarea pentru proprii cetăţeni aflaţi în India şi doritori să revină în ţara natală. În jur de 9000 de australieni sunt blocaţi în India, arată mediile de informare, iar orice încercare de repatriere, pînă la noi ordine, înseamnă un risc de închisoare, pînă la 5 ani, şi de amenzi de pînă la 42 000 de euro.

Revenind la Narendra Modi, el a devenit un aliat fragil în prezent pentru Statele Unite care doresc să creeze o vastă alianţă în vederea frînării tendinţelor hegemonice ale Chinei. Narendra Modi voia să propulseze India în cercul restrîns al marilor puterilor într-o lume multipolară, la egalitate cu China. Acest obiectiv, pentru moment, are de suferit.

China ironizează criza Covid din India: „Aprinderea unui foc în China vs. aprinderea unui foc în India”

China a ironizat situația gravă din India provocată de pandemia de coronavirus printr-o postare pe Weibo, o rețea de socializare folosită de poporul chinez. Ironia, venită la o zi după ce președintele chinez Xi Jinping a transmis condoleanțe prim-ministrului indian Narendra Modi, a atras imediat numeroase critici, scrie BBC.

Postarea pe Weibo a a fost făcută de un cont care aparţinea Comisiei Centrale pentru Afaceri Politice şi Juridice a Partidului Comunist Chinez și conținea o poză care arăta lansarea unei rachete în China, alături de o fotografie în care erau incinerate cadavrele victimelor Covid din India.

De asemenea, imaginea era însoțită de textul „Aprinderea unui foc în China vs. aprinderea unui foc în India”.

Utilizatorii rețelei sociale au criticat imediat ironia Chinei, descriind postarea ca fiind „inadecvată”. Ulterior, postarea a fost ştearsă.

Ironia care a provocat controverse în online a venit la doar o zi după ce președintele chinez Xi Jinping a transmis un mesaj de condoleanţe prim-ministrului indian Narendra Modi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *