Premierul israelian, audiat de poliţie într-un dosar de corupţie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, investigat în trei cazuri de corupţie, a fost audiat din nou de poliţie, marţi, într-un caz în care este implicată cea mai mare companie de telecomunicaţii din Israel, a anunţat postul de radio militar citat de Reuters.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei a precizat că Netanyahu a fost audiat timp de mai multe ore la reşedinţa sa din Ierusalim. Reprezentantul Poliţiei israeliene nu a oferit însă detalii despre investigaţie.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu a declarat că „prim-ministrului nu i-a fost prezentat nimic nou astăzi” de către anchetatori în acest dosar, denumit „Cazul 4000”.

Autorităţile susţin că Netanyahu a favorizat Bezeq Telecom Israel, în schimbul unor ştiri favorabile lui şi soţiei sale pe site-ul de ştiri deţinut de companie. Netanyahu şi Bezeq au negat acuzaţiile.

Netanyahu este vizat, de asemenea, de alte două investigaţii în care poliţia a recomandat deja ca prim-ministrul israelian să fie acuzat de dare şi luare de mită. Decizia finală privind acuzaţiile, care ar putea veni peste câteva luni, va fi luată de procurorul general al Israelului.

Premierul israelian este susţinut ce către partenerii de coaliţie, care spun că aşteaptă decizia procurorului general.

În cadrul primei investigaţii, cunoscută dreptul „Cazul 1000”, Netanyahu este suspectat că a primit mită sub forma unor cadouri în valoare de aproape 300.000 de dolari de la diverşi oameni de afaceri. În cel de-al doilea caz, Netanyahu este acuzat că a încercat să obţină o acoperire pozitivă de la cel mai mare ziar din Israel oferindu-se să ia măsuri pentru a limita circulaţia unui cotidian rival.

În alte două cazuri, poliţia a recomandat punerea sa sub acuzare pentru mită, dar decizia finală în acest sens, aşteptată din partea procurorului general israelian, ar putea veni abia peste câteva luni.

Partenerii lui Netanyahu din coaliţia guvernamentală au fost până acum alături de el, în aşteptarea unei decizii a procuraturii, dar dacă va fi inculpat, premierul ar putea fi presat să demisioneze.

În egală măsură, Netanyahu ar putea convoca alegeri anticipate pentru a încerca să suspende procedurile legale pe parcursul campaniei şi a-şi aduna în jur susţinătorii de dreapta. Conform sondajelor, partidul Likud al premierului israelian câştigă teren şi se află în fruntea preferinţelor de vot, cu un considerabil avans în faţa celorlalte formaţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.