Premierul Republicii Moldova cere sprijin omologului român pentru rezolvarea problemelor de la vamă

Premierul Pavel Filip a trimis, astăzi, o scrisoare premierului României Viorica Dăncilă, în care menționează problemele din punctele de trecere a frontierei. Pavel Filip solicită implicarea Guvernului de la București pentru identificarea unor soluții, transmite IPN, citând un comunicat de presă al Guvernului de la Chișinău.

„În ultimul timp, tot mai des parvin semnale despre aglomerația excesivă la punctele de trecere a frontierei. Chiar dacă au fost luate unele măsuri speciale, controalele durează foarte mult timp. Acest lucru devine și mai evident în perioada estivală, la vamă staționând numeroase autoturisme, inclusiv în care călătoresc familii cu copii minori și oamenii vârstnici”, a menționat premierul moldovean în scrisoarea adresată omologului român.

În spiritul parteneriatului deschis și dinamic dintre părți, premierul a cerut implicarea Guvernului României în vederea identificării unei soluții optime pentru fluidizarea traficului.

Guvernul de la Chișinău face trimitere la un studiu privind evaluarea coridoarelor comerciale ale Moldovei, care arată că „timpul de așteptare la graniță pentru mărfurile care intră pe teritoriul României durează, în general, mult mai mult decât în toate celelalte puncte de trecere a frontierei ale UE. Prin urmare, timpul mediu necesar pentru trecerea frontierei românești este de aproape 6 ore (380,4 minute), în timp ce în cazul unei frontiere non-române a UE este vorba de 23,8 minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.