Premierul Scoției a refuzat să se vadă cu Trump. Scoțienii îl primesc cu proteste

Preşedintele american Donald Trump petrece weekendul în Scoţia, alături de soţia lui, într-una dintre staţiunile lui de lux. Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a refuzat să se întâlnească cu el, iar un protest amplu este programat să aibă loc sâmbătă la Edinburgh.

Cuplul Trump va sta la Turnberry, la sud-vest de Glasgow, unde va petrece sfârşitul de săptămână înainte ca preşedintele american să se întâlnească cu Vladimir Putin la Helsinki, scrie AFP.

După ce la Londra a fost primit de Theresa May, dar şi de proteste, Trump a fost întâmpinat pe aeroportul din Glasgow de un prezentant al guvernului britanic, şi nu de prim-ministrul scoţian, critic vehement al administraţiei sale.

Staţiunea de golf din Turnberry a fost inaugurată de Trump pe 24 iunie 2016, la o zi după referendumul britanic privind părăsirea Uniunii Europene.

În 2006, Trump a promis că va construi pe 567 de hectare în apropiere de Aberdeen cel mai mare teren de golf din lume. Propunerea a fost bine primită de guvernul de la acea vreme, iar Trump a devenit un ambasador scoţian la nivel global. Însă localnicii s-au opus, iar consilierii locali au respins proiectul.

Relaţia dintre părţi s-a îmbunătăţit când Trump a promis că va crea 6.000 de locuri de muncă şi va investi 1 miliard de dolari.

Trump Organisation a cheltuit 100 de milioane de dolari şi a angajat în jur de 650 de persoane, temporar şi permanent, însă insistă că staţiunea este în curs de dezvoltare.

Gafă: Casa Albă a sugerat că Scoţia nu este parte a Marii Britanii

Casa Albă a transmis din greşeală că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, pleacă din Marea Britanie, deşi liderul american s-a deplasat în Scoţia, parte a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Vineri seară, Preşedinţia SUA a informat prin Twitter că Donald Trump merge în Scoţia. „Astăzi, Donald Trump şi Prima doamnă a SUA au luat ceaiul cu Majestatea sa regina Elizabeth a II-a la Castelul Windsor, înainte de a părăsi Marea Britanie”, a transmis Casa Albă prin Twitter, potrivit publicaţiilor Scottish Daily Record, Huffington Post şi Express. Însă Donald Trump nu a plecat din Marea Britanie, fiind în Scoţia, care alături de Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord formează Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Mesajul eronat a rămas câteva ore pe Twitterul Preşedinţiei SUA, după care a fost şters. Gafa Preşedinţiei SUA a atras reacţii ironice în presa britanică şi pe reţelele de socializare online. „Casa Albă afirmă că Scoţia nu este parte a Marii Britanii, o gafă penibilă pe Twitter în timpul vizitei lui Donald Trump pentru golf”, a titrat cotidianul The Scottish Daily Record.

„Donald Trump, ironizat şi umilit din cauza gafei făcute pe Twitter de Casa Albă”, notează Daily Express.

„Casa Albă proclamă independenţa Scoţiei, pretinzând că Donald Trump «a părăsit Marea Britanie» deşi a ajuns pe aeroportul scoţian Prestwick”, observă The Scottish Sun.

Preşedintele american Donald Trump a fost primit vineri după-amiază la Castelul Windsor de către Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, o onoare pe care cu greu o acceptă numeroşi britanici, relatează AFP.

Potrivit unui sondaj YouGov publicat joi, aproape jumătate (49%) din cele 1.648 de persoane intervievate cred că Regina nu ar fi trebuit să-l primească pe Trump.

Anul trecut, aproape 1,9 milioane de persoane au semnat o petiţie pentru a împiedica o vizită de stat a lui Trump, ”deoarece aceasta ar stânjeni-o pe Majestatea Sa, Regina”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.