Premierul ungar critică poziţia Momentum faţă de prezidențialele din România. Formațiunea susține un candidat liberal şi nu unul maghiar

Premierul ungar Viktor Orban a criticat o declaraţie recentă a lui Andras Fekete-Gyor, liderul formaţiunii de centru Momentum, care susţine un candidat liberal şi nu unul maghiar la alegerile prezidenţiale din România, transmite MTI.

Într-un interviu acordat vineri postului public Radio Kossuth, Orban a arătat că politica Momentum se bazează pe o perspectivă internaţionalistă şi cosmopolită asupra lumii, care aminteşte de partidul liberal SZDSZ din anii 1990. „Politica noastră nu este aşa; ea îşi are originile în valorile naţionale”, a subliniat premierul.

În ceea ce priveşte problema maghiarilor din Transcarpatia, în vestul Ucrainei, Orban a declarat că minoritatea respectivă „a fost abandonată şi are o viaţă grea, deci apelul său la sprijin din partea guvernului ungar este justificat”. Ucraina a semnat un acord cu NATO prin care îşi afirmă interesul de a întări relaţiile cu Alianţa, iar prin documentul respectiv s-a angajat să nu restrângă drepturile minorităţilor. Kievul nu şi-a îndeplinit această promisiune, a acuzat liderul de la Budapesta. El a argumentat că ridicând glasul în această problemă, Ungaria promovează în acelaşi timp coeziunea şi stabilitatea NATO.

Orban şi-a exprimat totodată speranţa că politicile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ales recent, nu vor fi anti-ungare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *