Premierul Viorica Dancilă, întâlnire cu Jean-Claude Juncker la Bruxelles. Comisia Europeană anunţă că ar putea să-şi reevalueze concluzia din rapoartele MCV

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită de lucru la Bruxelles, va avea întrevederi marţi, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu comisiarii europeni pentru buget, pentru agricultură şi pentru politică regională.

Vizita urmăreşte intensificarea dialogului Guvernului României cu instituţiile europene, în perspectiva preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019, potrivit Executivului.

De asemenea, vor fi abordate aspecte prioritare ale agendei europene, cu accent pe politica de coeziune şi politica agricolă comună.

Cu siguranță șeful Comisiei Europene va aborda cu Viorica Dăncilă și ultimele evoluții de pe scena politică românească și starea statului de drept în România și lupta împotriva corupției. Comisia Europeană ar putea fi nevoită să-şi reevalueze concluzia referitoare la sustenabilitatea luptei anticorupţie din România, din rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), în condiţiile în care capacitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de a menţine un istoric bun al rezultatelor în circumstanţe dificile ar fi pusă sub semnul întrebării, a declarat luni pentru AGERPRES un purtător de cuvânt al Comisiei Europene

Reacţia vine după revocarea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, de către preşedintele Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.

„Nu comentăm hotărâri ale instanţelor naţionale sau punerea lor în aplicare. După cum ştiţi, am subliniat în mod repetat că independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupţiei sunt de o importanţă capitală. Acesta este elementul central al rapoartelor Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Comisia a fost clară, în rapoarte MCV succesive, că capacitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a-şi menţine performanţele în circumstanţe dificile era un semnal important al sustenabilităţii. Dacă acest parcurs în lupta împotriva corupţiei ar fi pus sub semnul întrebării, Comisia ar putea fi nevoită să-şi reevalueze această concluzie“, a declarat sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *