Premiile OSCAR 2021: Filmul „Nomadland“, marele câştigător, într-o gală care a celebrat diversitatea. Lista completă a premianților

Lungmetrajul „Nomadland” a fost marele câştigător al celei de-a 93-a gale de decernare a premiilor Oscar, impunându-se la categoriile „cel mai bun film”, „cea mai bună regie” (Chloe Zhao) şi „cea mai bună actriţă în rol principal” (Frances McDormand), duminică seară, la Los Angeles, într-un eveniment care a marcat numeroase premiere, precum şi revenirea la formatul fizic al ceremoniilor strălucitoare de la Hollywood după o îndelungată pauză provocată de pandemia de coronavirus, informează Reuters.

Cineasta chineză Chloe Zhao, care locuieşte de mulţi ani în Statele Unite, a câştigat premiul Oscar pentru regie cu filmul „Nomadland”, devenind prima femeie asiatică şi doar cea de-a doua femeie din istorie care obţine acest trofeu – după Kathryn Bigelow pentru „The Hurt Locker”.

Chloe Zhao a spus că filmările de la „Nomadland”, un film despre o comunitate de americani care trăiesc în stil nomad, locuind şi deplasându-se în rulote în partea de vest a Statelor Unite, a reprezentat pentru ea „o călătorie nebunească şi unică în viaţă”. Cineasta chineză a vorbit în discursul ei despre copilăria petrecută în China, unde a fost învăţată să creadă că „oamenii, la naştere, sunt în mod natural buni”.

Protagonista filmului „Nomadland”, Frances McDormand, a câştigat cel de-al treilea Oscar din cariera sa, intrând astfel într-un club extrem de select, din care fac parte doar şapte artişti. Ea a câştigat precedentele sale două trofee pentru filmele „Fargo” şi „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

Britanicul Daniel Kaluuya, un artist de culoare, a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea activistului Fred Hampton, lider al mişcării pentru drepturi civile Black Panther din anii 1960, în filmul „Judas and the Black Messiah”.

Youn Yuh-jung, în vârstă de 73 de ani, a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea unei bunici neconformiste în filmul „Minari”, o dramă despre imigraţie. Ea a devenit astfel prima actriţă din Coreea de Sud care a câştigat un premiu Oscar.

Filmul „Soul”, prima producţie a studioului Pixar care a inclus un personaj principal de culoare, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj animat.

Comedia daneză cu accente dark „Another Round” s-a impus la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional”, la care a fost nominalizat şi documentarul românesc „colectiv”, de Alexander Nanau. Regizorul filmului câştigător, Thomas Vinterberg, vizibil emoţionat, a dedicat acest trofeu fiicei sale, care a murit într-un accident de automobil la doar câteva zile după începutul filmărilor.

„Promising Young Woman”, o dramă despre răzbunare inspirată de mişcarea #MeToo, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, atribuit cineastei britanice Emerald Fennell, care este şi regizoarea peliculei. Dramaturgul şi scriitorul francez Florian Zeller a fost recompensat cu Oscarul pentru scenariu adaptat pentru filmul „The Father”.

„My Octopus Teacher” s-a impus la categoria „cel mai bun lungmetraj documentar”, la care a fost nominalizat şi filmul românesc „colectiv”, regizat de Alexander Nanau.

Alături de „The Father” (actor în rol principal şi scenariu adaptat), şi alte filme au câştigat câte două trofee: „Judas and the Black Messiah” (actor în rol secundar şi cel mai bun cântec original – „Fight For You”, interpretat de H.E.R.), „Sound of Metal” (cel mai bun montaj şi cel mai bun sunet), „Mank” (cea mai bună scenografie şi cea mai bună imagine), „Soul” (cel mai bun lungmetraj animat şi cea mai bună coloană sonoră), „Ma Rainey’s Black Bottom” (machiaj/coafură şi costume).

Transmisiunea televizată a galei Oscar 2021, limitată la elementele sale esenţiale din cauza constrângerilor provocate de pandemia de COVID-19, a fost diferită de ceremoniile din anii precedenţi, fiind lipsită de obişnuitele sale reprezentaţii umoristice şi muzicale, dar marcată de discursuri mai lungi ale câştigătorilor.

Confirmând promisiunile făcute de producătorii evenimentului, cea de-a 93-a gală a premiilor decernate de Academia de film americană a marcat o desprindere de trecut, întrucât nu a inclus tradiţionalul monolog de deschidere şi secvenţele de muzică şi dans, care, de obicei, completau pauzele dintre premii.

Interpretările celor cinci piese nominalizate în acest an la categoria „cel mai bun cântec original” au fost înregistrate în avans şi difuzate într-o transmisiune specială a postului ABC, care a precedat gala principală.

Totodată, gala s-a desfăşurat într-un decor special – o sală de bal amenajată sub forma unui cabaret în Union Station, o gară din centrul oraşului Los Angeles -, precum şi în spaţiul său tradiţional de desfăşurare, Dolby Theatre.
Premiile Oscar sunt atribuite în fiecare an pe baza voturilor exprimate de cei aproximativ 9.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS).

Cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor Oscar a avut loc în noaptea de duminică spre luni la Dolby Theatre şi gara Union Station din Los Angeles. Gala a fost transmisă în direct de postul american ABC şi a fost difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Lista completă a premiilor decernate la gala Oscar 2021:

Cel mai bun film: „Nomadland”

Cel mai bun regizor: Chloe Zhao („Nomadland”)

Cel mai bun actor în rol principal: Anthony Hopkins („The Father”)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Frances McDormand („Nomadland”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Daniel Kaluuya („Judas and the Black Messiah”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Yuh-Jung Youn („Minari”)

Cel mai bun lungmetraj internaţional: „Another Round” (Danemarca)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Soul”

Cea mai bună scenografie: „Mank”

Cel mai bun scenariu adaptat: „The Father”

Cel mai bun scenariu original: „Promising Young Woman”

Cea mai bună imagine: „Mank”

Cel mai bun montaj: „Sound of Metal”

Cea mai bună coloană sonoră: „Soul”

Cel mai bun cântec original: „Fight For You” (interpretat de H.E.R. pentru filmul „Judas and the Black Messiah”)

Cel mai bun sunet: „Sound of Metal”

Cele mai bune efecte vizuale: „Tenet”

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „Ma Rainey’s Black Bottom”

Cele mai bune costume: „Ma Rainey’s Black Bottom”

Cel mai bun scurtmetraj animat: „If Anything Happens I Love You”

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Two Distant Strangers”

Cel mai bun lungmetraj documentar: „My Octopus Teacher”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Colette”

Premiul umanitar Jean Hersholt: Tyler Perry şi Motion Picture & Television Fund (MPTF).

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *