Presa franceză pe cale de a crea un monstru politic?

În Franţa, polemistul Eric Zemmour, posibil candidat la alegerile prezidenţiale de anul viitor, are o relaţie contradictorie cu presa. Pe de o parte el este un produs mediatic, dar pe de altă parte el consideră că presa deţine o prea mare putere. Un gest deplasat făcut de Eric Zemmour la un salon al tehnologiilor din domeniul securităţii interne a stîrnit numeroase comentarii critice în ultimele 24 de ore în Franţa.

Nu se putea ca Eric Zemmour, care denunţă vehement insecuritatea în plină creștere în Franţa, să lipsească de la acest salon (numit Milipol) aflat la a 22-a ediţie, găzduit într-un complex expoziţional din nordul Parisului. Este vorba de fapt de cel mai important tîrg internaţional dedicat securităţii interne, unde se expune anual tot ce poate fi mai performant în acest domeniu. În jur de o mie de expozanţi au venit la Paris cu această ocazie, 75 la sută dintre ei fiind străini. Acest sector, al industriilor legate de securitate, înseamnă în Franţa peste 4000 de intreprinderi, în jur de 130 000 de locuri de muncă și o cifră de afaceri de 30 de miliarde de euro, dintre care jumătate ţin de export.

Aflat în faţa unui stand unde erau prezentate puști cu lunetă de mare precizie, polemistul a avut stupida idee de a îndrepta una dintre ele spre un grup de jurnaliști și de a le spune „atenţie, nu glumesc, daţi-vă înapoi”. Poate că acest gest neinspirat, pe care Zemmour l-a calificat imediat ca fiind o glumă, n-ar fi suscitat imediat comentarii aprinse dacă nu s-ar fi știut ce gîndește efectiv acest om despre presă. Nu de mult, aflat într-o vizită în orașul Béziers, Eric Zemmour a declarat următoarele: „Avem în Fraţa contra-puteri care au devenit puteri, altfel spus justiţia, mediile de informare, minorităţile. Trebuie să le luăm puterea acestor contra-puteri”.

Ministrul francez repponsabil cu treburile cetăţenești, Marlène Schiappa, a reacţionat la gestul lui Zemmour spunînd: „Este oribil. Mai ales după ce Zemmour a spus în mod serios că vrea să reducă puterea presei. Într-o democraţie, libertatea presei nu este o glumă și nu trebuie niciodată ameninţată.”

Zemmour a replicat cu fraze aflate departe de ceea ce numim uneori curtoazia tipic franceză: „Marlène Schiappa este o imbecilă, iată care este răspunsul meu. Este grotescă și ridicolă. Ea încearcă să umfle o polemică grotescă”.

Avidă de spectacol și mai întotdeauna de scandal sau de declaraţii scandaloase, mediile de informare se focalizează excesiv pe Eric Zemmour, notează RFI. Mulţi jurnaliști se și întreabă dacă nu cumva această atenţie nu este cu două tăișuri. Poate că suntem pe cale să creem un monstru politic, spun unii comentatori. Jurnaliștii îi pândesc lui Zemmour fiecare mișcare, îl urmăresc și în sfera intimă. Pe data de 18 septembrie, de exemplu, revista Paris Match avea pe copertă o fotografie cu Zemmour aflat în la mare, mai precis chiar în apele Mediterana, până la umeri, ţinînd-o în braţe pe iubita sa…

Publicaţiile care nu relatează nimic despre declaraţiile, deseori scandaloase, ale lui Zemmour, riscă să se vândă mai prost decât cele care îi oferă un spaţiu generos.

Eric Zemmour se poziţionează întotdeauna ca un mare apărător al Franţei și al valorilor ei, al tradiţiilor și al istoriei franceze considerată de el drept grandioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *