Presa internaţională despre manifestaţiile de vineri seara: „Expaţii români, imens protest antiguvernamental la Bucureşti
Cu maşina, cu trenul sau cu avionul, mii de persoane au venit din mai multe ţări din Europa, chiar din SUA şi Canada, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de „absenţa progresului” în ţara lor natală, scrie AFP.
„Demisia”, „Hoţii”, „Nu plecăm”, au scandat protestatarii, agitând drapele ale României şi ale ţărilor din care au venit. Ştefan şi Ileana Anghel, ambii de circa 40 de ani, au traversat Europa cu maşina pentru a participa la această manifestaţie.
„Din nefericire, nimic nu s-a schimbat în România. Ne-ar plăcea să vedem drumuri şi şcoli moderne şi mai ales să nu trebuiască să dăm mită în stânga şi-n dreapta”, a declarat pentru AFP Ileana, care, ca şi soţul ei, lucrează în regiunea Alicante din Spania.
Vlad, în vârstă de 60 de ani, şi soţia lui, au venit de la New York, unde trăiesc de 30 de ani, pentru această „sărbătoare a diasporei”.
„Corupţia şi deturnarea de fonduri spre profitul guvernelor, iată ce mă deranjează”, a spus Vlad, care lucrează în sectorul imobiliar. „O forţă este pe cale să se nască în acest loc, sperăm că mesajul nostru va fi auzit”, a adăugat el.
În jur de patru milioane de români, dintr-o populaţie de 20 de milioane, lucrează în străinătate. În 2017, ei au trimis familiilor lor rămase în România 4,3 miliarde de euro, respectiv aproape 2,5% din PIB-ul ţării, una dintre cele mai sărace din UE.
Petre, un inginer în retragere, doreşte ca „această ţară să nu mai fie condusă de o persoană condamnată. Merităm mai mult decât asta”, a spus el, referindu-se la preşedintele Partidului social-democrat Liviu Dragnea, care a primit în iunie o condamnare de trei ani şi jumătate în primă instanţă într-un caz de angajări fictive.
Considerat adevăratul şef al guvernului, Liviu Dragnea este împiedicat să ocupe postul de premier de o condamnare din 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală, notează AFP.
De la revenirea sa la putere la sfârşitul lui 2016, PSD-ul a lansat o vastă reformă a justiţiei care ameninţă independenţa magistraţilor şi vizează să le permită responsabililor politici să scape de urmărirea penală, susţin criticii acestor măsuri.
Adoptată în mai multe etape, această reformă a suscitat un val de contestare de o amploare fără precedent de la căderea regimului comunist în 1989, cu aproape jumătate de milion de persoane în stradă în februarie 2017.
Luna trecută, majoritatea de stânga a obţinut de altfel demiterea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, care a obţinut în ultimii ani succese notabile în lupta împotriva acestui flagel, elogiate de Bruxelles, mai scrie AFP.
Reuters: „Sute de mii de protestatari s-au adunat să scandeze împotriva Partidului Social Democrat (PSD) de la guvernământ, vineri, în oraşe din România şi în capitala Bucureşti, unde jandarmii au împrăştiat gaze lacrimogene spre mulţime şi sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale”, scrie Reuters.
Agenţia de presă informează că „protestatarii s-au organizat pe grupuri de români care lucrează peste hotare, supăraţi de corupţia înrădăcinată, după cum spun ei, salarii mici şi încercarea PSD de a slăbi justiţia în unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană”.
La Bucureşti, unii protestatari au încercat să treacă cu forţa de linia de securitate care apăra clădirea Guvernului. Alţii au aruncat cu sticle şi pietre în jandarmi, care spun că grupuri de „provocatori” erau prezenţi în Piaţă.
Pe măsură ce protestul a continuat după lăsarea serii, jandarmii au folosit tun cu apă şi au crescut intensitatea cu care au împrăştiat gaze lacrimogene către mulţime. Într-un video publicat pe reţelele de socializare se vede cum jandarmii lovesc protestatarii non-violenţi care îşi ţineau mâinile ridicate.
Peste 400 de persoane au cerut asistenţă medicală, inclusiv doi jandarmi, potrivit ISU, care au fost separaţi de unitatea lor şi au ajuns în mulţimea furioasă. Zeci de mii de persoane au protestat paşnic în alte orae ale României, a mai precizat Reuters.
BBC News : „Protestatarii au cerut demisia guvernului, obiectând faţă de eforturile de a slăbi sistemul judiciar de către social-democraţii (PSD) aflaţi la guvernare, precum şi faţă de salariile scăzute şi corupţia înrădăcinată din ţară”, precizează BBC.
Financial Times: Protestul a început paşnic, dar a degenerat atunci când manifestanţii au încercat să străpungă cordonul din faţa guvernului, iar poliţia a răspuns în forţă, utilizând în cele din urmă gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.
Washington Post: „Expaţii români pun în scenă un imens protest antiguvernamental la Bucureşti”, scrie Washington Post.
AP: Unii participanţi au intrat în conflict cu poliţia când au încercat să spargă cordonul din jurul guvernului şi precizează că mai multe persoane au fost reţinute. Poliţia a folosit în repetate rânduri gaze lacrimogene şi, seara târziu, un tun cu apă.
New York Times: „Aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat de-a lungul zilei în Piaţa Victoriei din Bucureşti pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de Guvern, cu alte zeci de mii protestând în oraşe din ţară. Cele mai importante nemulţumiri ale lor au fost schimbările legislative despre care mulţi spun că slăbesc justiţia”, scriu jurnaliştii de la NYT.
„Vrem democraţie şi legi care apără ceteţenii, nu politicienii”, a spus Moise Mărăcine, în vârstă de 33 de ani, care a zburat din Marea Britanie unde trăieşte pentru a protesta.
Organizatorii au căutat să atragă români care trăiesc în afara ţării la manifestaţie, fiind cea din urmă dintr-o lungă serie. „Un protest a zeci de mii de oameni împotriva corupţiei din România duce la violenţă”, scrie publicația americană care estimează numărul participanţilor la manifestaţie la 100.000.
„Vrem democraţie şi legi care apără cetăţenii, nu politicienii”, a declarat Moise Mărăcine, de 33 de ani, care a venit cu avionul din Marea Britanie, unde trăieşte şi are propria afacere.
La rândul lui, Stelian Onchioiu, de 43 de ani, care lucrează la Dublin ca şofer, a declarat pentru New York Times că vrea să se întoarcă în ţară „pentru că vreau să schimb sistemul din România”. După un deceniu în armată, românul spune că trăieşte de doi ani în Irlanda. „Este important să ne întoarcem”, a spus el. „Este prea multă corupţie”, a adăugat Stelian Onchioiu.
The Guardian: Sute de persoane au fost rănite în România după ce emigranţii s-au întors să lupte împotriva corupţiei. Jandarmii din Bucureşti au folosit gaze lacrimogene şi tun cu apă, vineri noaptea, împotriva mulţimii, mulţi având nevoie de îngrijiri medicale, notează publicația britanică.
Liberation: „Aproape un milion de români din străinătate s-au unit la o manifestaţie, vineri, împotriva Partidului Social Democrat, acuzat că atacă lupta împotriva corupţiei şi slăbeşte Statul de drept .Trebuie să facem ceva pentru ca fiilor noştri să nu le fie ruşine că sunt români””, potrivit publicaţiei franceze.
Le Monde:”La Bucureşti, gaze lacrimogene şi tun cu apă pentru a dispersa manifestaţia emigranţilor români” este titlul din Le Monde, iar publicația italiană La Reppublica relatează despre diaspora română care a manifestat împotriva corupției, dar jandarmii au intervenit în forță .