Presa internaţională – despre revocarea LCK

Presa internatională a acordat spaţii largi cererii ministrului Tudorel Toader de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.
Astfel, agentia Reuters (Marea Britanie) transmite ca ministrul roman al Justitiei a cerut revocarea procurorului-sef al DNA, pentru ceea ce el numeste „acte si fapte intolerabile domniei legii”.
”Curtea Constituţională, o ruşine naţională” sau ”Nu vrem să fim o naţiune de hoţi”, se putea citi pe pancarte purtate de manifestanţi adunaţi în faţa sediului Guvernului.
Reuters aminteste ca decizia finala o are presedintele Klaus Iohannis, care a declarat recent ca nu are niciun motiv sa o revoce pe Kovesi.
Publicatia Emerging Europe (Marea Britanie) a scris si ea despre situatia din Romania, evocand, pe langa motivele expuse de ministrul roman al Justitiei, declaratia purtatorului de cuvant al PNL, care a afirmat ca Tudorel Toader a ales sa fie de partea infractorilor.
„Ministrul roman al Justitiei cere oficial revocarea din functie a sefei DNA, Laura Kovesi. Ea este, probabil, cea mai populara persoana publica din Romania. Asteptati-va la probleme. Decizia finala va fi luata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis”, a scris pe Twitter Craig Turp-Balazs, jurnalist la Emerging Europe
AFP (Franţa) comentează faptul că peste 1.000 de persoane au ieşit în stradă, la Bucureşti, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Kovesi şi a ”apăra democraţia”.
Considerată de susţinătorii săi un simbol al luptei împotriva corupţiei în România, Kovesi, în vârstă de 44 de ani, a fost numită la conducerea acestui parchet în 2013 de fostul preşedinte de centru-dreapta Traian Băsescu. Ea a fost confirmată în funcţie în 2016 de Iohannis într-un ultim mandat de trei ani.
Această fostă jucătoare de baschet se află de mai multe luni în colimatorul Guvernului social-democrat, căruia i-a criticat proiecte controversate de reformă judiciară.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a deschis în februarie o procedură vizând să o revoce, acuzând-o că a ”încălcat Constituţia” şi a ”dăunat imaginii” României în străinătate.
Declarându-se ”puţin convins” de aceste argumente, Iohannis s-a opus acestei proceduri, invocând avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Comisia Europeană (CE) şi Consiliul Europei (CoE) – care se opun acestei reforme judiciare, apreciind că poate dăuna independenţei magistraţilor şi compromite lupta contra corupţiei – au criticat procedura de revocare angajată împotriva lui Kovesi.
Într-o ţară considerată drept cangrenată de corupţie, DNA şi-a multiplicat în ultimii ani dosarele vizând aleşi la nivel local şi naţional, ceea ce a antrenat critici în clasa politică şi acuzaţii de abuz de putere.
Si Associated Press (SUA) anunţă vestea de la Bucuresti, amintind, de asemenea, de motivele invocate de Tudorel Toader.
Si Washington Post scrie ca Tudorel Toader o acuza pe Kovesi ca a „deformat realitatea” despre Romania si despre statul de drept in interviurile pe care le-a acordat unor publicatii straine precum BBC sau Euronews.

Sursa foto: RTV.net