Preşedinta interimară a Boliviei îl îndeamnă pe Juan Guaido „să elibereze” Venezuela

Preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine Anez, l-a îndemnat sâmbătă pe Juan Guaido „să elibereze” Venezuela, într-un moment în care opozantul încearcă să îşi mobilizeze din nou trupele lansând un apel la o manifestaţie contra preşedintelui socialist Nicolas Maduro, notează AFP.

„Doresc din tot sufletul ca să eliberaţi poporul venezuelean”, i-a spus Jeanine Anez lui Juan Guaido în cursul unui apel video transmis în direct la televiziunea boliviană. „Este nedrept să suportaţi atâta violenţă şi atâta represiune”, a adăugat ea.

Senatoarea de dreapta Jeanine Anez s-a proclamat marţi preşedinte interimar înlocuindu-l pe preşedintele de stânga Evo Morales. Acesta din urmă a demisionat după o serie de manifestaţii uneori violente ale opoziţiei care l-a acuzat de „fraudă” la alegerile prezidenţiale de la 20 octombrie.

La fel ca alte peste 50 de ţări, guvernul condus de Jeanine Anez l-a recunoscut pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei. Vineri, autorităţile boliviene au anunţat expulzarea diplomaţilor venezueleni care „reprezintă guvernul Maduro”.

„Ne-aţi dovedit că este posibil să se realizeze schimbări democratice atunci când cetăţenii sunt mobilizaţi şi hotărâţi”, i-a răspuns Juan Guaido şefei statului bolivian în cursul conversaţiei care a durat aproximativ 15 minute.

Ulterior, liderul opoziţiei venezuelene a participat alături de câteva mii de persoane la o manifestaţie la Caracas contra lui Nicolas Maduro, o mobilizare redusă pentru Juan Guaido care speră să profite de evenimentele din Bolivia pentru a-l răsturna de la putere preşedintele socialist.

După ce s-a proclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, Juan Guaido a lansat în repetate rânduri apeluri militarilor să i se alăture. Pentru aceasta, a avut sprijinul a zeci de mii de persoane care au ieşit în stradă la fiecare din apelurile sale.

Însă după revolta eşuată de la 30 aprilie, participarea la manifestaţiile opoziţiei s-a redus semnificativ, mai scrie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *