Președintele Franței avertizează asupra riscului revenirii Europei la situaţia din anii 1930

Emmanuel Macron se declară „frapat”, într-un interviu acordat Ouest-France publicat miercuri, de asemănarea între situaţia actuală din Europa şi cea din anii 1930 şi face apel la „luciditate” şi la „rezistenţă”, relatează AFP.

„Sunt frapat de asemănarea între acest moment pe care îl trăim şi cel dintre cele două războaie”, a spus şeful statului francez în marja unei vizite la o expoziţie consacrate lui Georges Clemenceau, şef al guvernului francez la începutul secolului al XX-lea.

„Într-o Europă care este divizată de temeri, replierea naţionalistă, consecinţele crizei economice, se vede reapărând aproape metodic tot ce a dat ritm vieţii Europei după Primul Război Mondial şi până la criza din 1929”, a spus Macron într-un interviu publicat pe site-ul ziarului.

„Trebuie să ne gândim, să fim lucizi, să ştim să rezistăm (…) ducând mai departe vigoarea democratică şi republicană”, a subliniat el.

Astăzi, „Europa se confruntă cu un risc: acela de a fi dezmembrată de lepra naţionalistă şi de a fi busculată de puterile externe. Deci, de a-şi pierde suveranitatea. Adică să aibă o securitate care depinde de alegerile americane şi de schimbările lor, de a avea o Chină din ce în ce mai prezentă în infrastructurile esenţiale, o Rusie care uneori este tentată de manipulare, mari interese financiare şi pieţe care depăşesc uneori locul pe care statele şi-l post asuma”, a mai afirmat Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *