Președintele Franței, Emmanuel Macron, în căutare de aliaţi în Estul Europei

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se află într-un turne în state est europene. Azi şi mâine liderul francez este la Bratislava şi Praga, două capitale prezentate drept „naţionaliste” şi ambele, membre ale grupului de la Visegrad din care mai fac parte Budapesta şi Varşovia. Ce speră să obţină Emmanuel Macron în urma acestor deplasări?

Emmanuel Macron a fost vineri dimineaţa la Bratislava unde s-a întâlnit cu omologul său slovac, Andrez Kiska. Urmează un dejun de lucru în compania premierului Slovaciei, Peter Pellegrini. În cursul după-amiezii, liderul francez asistă apoi la o „consultare cetăţenească despre Europa” orchestrată, în limba engleză, de think-tankul strategic pro-european Globsec. În această seară, Emmanuel Macron este la Praga pentru o serie de convorbiri cu preşedintele pro-rus Milos Zeman şi apoi cu premierul miliardar Andrej Babis. Dimineaţa de sâmbătă este rezervată inaugurării unei expoziţii de artă în capiata Cehiei.

Oficial, vizita preşedintelui francez în aceste două ţări se face înainte de toate din motive istorice. Se împlinesc pe 28 octombrie, 100 de ani de la creearea şi independenţa Cehoslovaciei care a durat până în 1993. Franţa a fost, în 1918, prima care a recunoscut noua ţară la terminarea primului război mondial. Emmanuel Macron vrea deci să marcheze acest moment istoric dar şi să se proiecteze în viitor, notează RFI.

În primăvara anului viitor au loc alegeri europene iar preşedintele Franţei şi-a propus încă de acum 18 luni când a fost ales să facă turul capitalelor europene pentru a da un nou imbold Uniunii europene. A reuşit, în urma acestui week-end intens, să se oprească în două-treimi dintre ele, un record. A fost şi la Bucureşti, anul trecut, dar şi în ţări din care Franţa era absentă de mai mulţi ani precum Bulgaria. In total, mai bine de 20 de capitale europene într-un an şi jumătate, motiv de satisfacţie la Elysée. Anturajul preşedintelui consideră că acest tur de forţă „demonstrează angajamentul european al lui Emmanuel Macron”.

Macron somează țările central şi est-europene să respecte normele statului de drept

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a somat ţările central şi est-europene să respecte normele statului de drept şi sistemul de distribuire a imigranţilor, reiterând că Uniunea Europeană „nu este supermarket”.

Aflat într-un turneu în Europa Centrală şi de Est, Emmanuel Macron a criticat din nou, într-un interviu acordat unor publicaţii din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, situaţia din aceste ţări.

Referindu-se la reformele judiciare din Polonia, Emmanuel Macron a exprimat speranţa, conform cotidianului Liberation, că „Guvernul polonez va face gesturile necesare pentru a răspunde la preocupările Comisiei Europene şi ale statelor partenere”.

„Respectarea deciziilor Curţii de Justiţie a UE este echivalentă cu apartenenţa la UE”, a declarat Emmanuel Macron, citat de publicaţia EUObserver.
„Situaţia statului der drept în Ungaria cunoaşte o serie de evoluţii preocupante”, a subliniat Macron. „Am o relaţie bună cu premierul Viktor Orban, pe care îl respect personal şi ca prim-ministru ales de poporul ungar. Dar o Europă care sfidează diversitatea de idei şi de credinţe, independenţa justiţiei şi a presei, primirea refugiaţilor care fug de persecuţii politice – acest lucru este o trădare a ceea ce suntem”, a insistat Macron.

Referindu-se la asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak în luna februarie, Emmanuel Macron a avertizat că „ameninţarea, atacarea sau uciderea jurnaliştilor afectează fundamentul democraţiilor”.

„Europa nu este un supermarket”, a reiterat preşedintele Franţei. „Avem exigenţe colective în materie de coerenţă şi solidaritate. Nu poţi beneficia de pe urma bugetului european fără a admite solidaritatea în materie de imigraţie, spre exemplu. Nu poţi încerca să reduci contribuţia la bugetul european fără a înţelege ceea ce oferă piaţa unică. Cine vrea dispariţia Europei procedează în acest fel. Europa nu este un drum cu sens unic, este un angajament reciproc”, a atras atenţia Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *