Președintele Franței: Regret profund decizia SUA de retragere a trupelor din Siria

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, duminică, că regretă decizia Statelor Unite ale Americii de retragere a trupelor staţionate în Siria, informează Le Figaro.

“Regret profund decizia luată de SUA”, a spus Macron. “Să fii aliat înseamnă să lupţi umăr la umăr. Trebuie să se poţi baza pe aliat”, a adăugat el.

Donald Trump a ordonat recent retragerea trupelor americane staţionate în Siria, apreciind că şi-a atins obiectivul – de a ”învinge” gruparea Statul Islamic (SI) în această ţară devastată de război.

”Este o retragere totală”, care va avea loc ”cât mai rapid posibil”, a declarat miercuri, pentru AFP, un oficial american sub protecţia anonimatului. El a precizat că această decizie – care ar putea avea consecinţe importante în regiune, în special asupra combatanţilor kurzi – a fost finalizată marţi.

Decizia a fost urmată de două demisii la nivel înalt: cea a secretarului american al Apărării, Jim Mattis, şi cea a emisarului Statelor Unite ale Americii pentru coaliţia internaţională antijihadistă, Brett McGurk.

În ultimele luni, oficiali americani de rang înalt şi-au multiplicat avertismentele împotriva unei retrageri precipitate, care ar lăsa cale liberă în Siria aliaţilor regimului lui Bashar al-Assad, şi anume Rusia, marea rivală a Statelor Unite, şi Iranul, o adevărată oaie neagră a administraţiei Trump.

Aproximativ 2.000 de militari americani sunt desfăşuraţi în prezent în nordul Siriei – în principal forţe speciale prezente cu scopul de a lupta împotriva SI şi de a antrena forţe locale în zone recucerite de la jihadişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *