Președintele Înaltei Curți despre OUG pe justiție: Este picătura care a umplut paharul!

Președintele Înaltei Curți de Csație și Justiție, Cristina Tarcea, a declarat, luni seara, că Ordinanța pe justiție adoptată de Guvernul Dăncilă nu a fost analizată de membri CSM, ea fiind trimisă în ziua în caer a fost adoptată.

”Unele discuții prealabile, înainte de ședința CSM în care s-a cerut avizul pentru OUG 7, a fost dacă punem sau nu pe ordinea de zi avizul pe OUG 7. Am decis că în lipsa citirii nu putem să dăm un aviz pe picior. Ministrul era acolo. Mi s-ar fi părut corect să ni se spună că <>. „, a declarat Tarcea la Antena 3.

Totodată, președintele Înaltei Curți a explicat că modul în care a procedat Guvernul este o dovadă a lipsei de sinceritate și de dublă măsură.

„Am aflat apoi că s-a adoptat OUG în ședința de Guvern. Asta nu e cooperare loială. Faptul că se face o solicitare de aviz nu înseamnă că se cere avizul. Nu trebuie să fie aparența respectării unui drept, ci el trebuie respectat în esență. OUG are 5-6 pagini. E lipsa de sinceritate și dublă măsură. Trecem printr-o perioadă de criză toți, o criză a neîncrederii, a lipsei de dialog. Nu e o OUG care să aibă efecte catastrofale, dar e picătura care a umplut paharul. Sunt unii magistrați care au spus că ordonanța e bună. Dar, cât de reprezentativi sunt aceștia pentru sistemul de justiție? Această OUG nu a fost trimisă la ÎCCJ. Mi s-a comunicat că a fost trimisă chiar în acea dimineață, dar am verificat și pe fax, și pe e-mail și nu era. Nu am găsit-o nici la CSM, am primit-o la CSM de la cineva. Asta e comunicare, sinceritate?”, a declarat Cristina Tarcea.

Surse politice susțin că unul dintre autorii OUG 7 este chiar șefa CSM, Lia Savonea. Aceasta ar fi fost ajutată în demersul ei de deputatul PSD Florin Iordache, cel care a mai aruncat o dată țara în aer cu celebra Ordonanță 13. Cu toate acestea, Savonea a votat și ea astăzi abrtogarea Ordonanței de modificare a Legilor Justiției, iar ulterior a mers la întâlnirea cu Viorica Dăncilă, fiind practic sigurul reprezentant din Justiție care a acceptat negocierile cu premierul.

Din acest motiv, Curtea de Apel Brașov a decis în unanimitate începerea procedurii de revocare din funcția de membru CSM al Liei Savonea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *