Președintele Înaltei Curți reacționează după atacul oamenilor PSD din CSM: Mi se părea deontologic să fiu anunțată și apoi să aflu din presă
Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, pentru Mediafax, referitor la acţiunea disciplinară demarată de Inspecţia Judiciară, că i s-ar fi părut deontologic să fie anunţată întâi şi apoi să afle din presă.
Reacţia preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) vine după ce Inspecţia Judiciară a anunţat, miercuri, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătorul Cristina Tarcea, pentru că a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.
„Inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor”, informează Inspecţia Judiciară, printr-un comunicat de presă.
Potrivit Inspecţiei, acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea Cristinei Tarcea.
CSM a intrat sub controlul PSD după alegerea în funcția de președinte a Liei Savonea. Soțil Liei Savonea a fost coleg de cabinet avocațial cu senatorul PSD cătălin Voicu condamnat la închisoare pentru că aranja sentințe la Înalta Curte.